Hrvatski Clark Gable

Piše: Miljenko Mitrović

Čini mi se da sam dovoljno lupetao po kompu i dijelio s vama dio svoje dostupne intime. I taman kad htjedoh odustati, kći mi reče:“ čaća, aj bar do Nove godine“, a koja to budala može odbiti dijete. Pa me evo opet, nadam se , u podnošljivim količinama. 

Počela je nova sezoona Gavella reality showa pa sam s dr Fajdićem, Žileom i Štefom Jeršekom svratio u staru bazu koja je otprla lesu. Uz šank, legendarni Ivica Kunej. Upoznajem Slavonce s bivšim direktorom Zagrebačke filharmonije, Gavelle…

21682550_331975337214716_2142518790_o.jpg

-Kunej vam je osnažio prijateljstvo Hrvatske i Kine, donio Makedoncima prvu rukometnu loptu, a usput igrao bar 500 puta u kazalištu, na TV i filmu – nabrajam, a Ivica me ispravi:

-Kaj 500? Više od 5000 puta sam bio na kazališnim scenama, televiziji i filmskim platnima!

Trznem mlađahnog 86-godišnjaka da sam iz povjerljivih izvora doznao kako je svojevremeno osvojio Vivin Leigh.

-Istina, gostovala je u Zagrebu sa suprugom Lawrenceom Olivierom koji se u neko doba umoran sam odšetao do hotela, a ja sam s prelijepom glumicom dugo plesao u Ritzu.

Nismo doznali je li u pitanju bio stiskavac, a ja se sjetih jednog starog trača kojeg je plasirala neponovljiva Scarlet iz kultnog filma „ Zameo ih vjetar“. Naime, na pitanje što joj je bilo najteže snimati u tom holivudskkom megaspektaklu, Vivien je iz prve ispalila:

-Užasavala sam se ljubavnih scena s Clarkom Gableom kojem je, valjda zbog gebisa, odvratno smrdjelo iz usta.

Ta istina ne kvari filmsku idilu Scarlet i Rhetta, ali baš „fino ne diši“, što bi rekli Zagorci. Malo smo se divili Ivičinom trofeju, a onda mi dr Fajdić pokloni svoje dvije nove knjige, “Posebnosti Like“ i „Požeške zapise“ koji počinju s Tagoreom:

Sanjao sam da bi život trebao biti radost. Probudio sam se i shvatio da je život napor. Radio sam i shvatio da je u naporu radost. 

E bogme je moj ljubimac Indijac u pravu, ali Crnogorci kažu kad imaju osjećaj da nešto treba uraditi oni legnu dok ih taj osjećaj ne prođe. Tome sam puno bliži. No, vratimo se društvu i zagorskom Slavoncu Štefu Jeršeku:

-Zamisli, neke budale na televiziji bi ukinule kultnu emisiju „Lijepom našom“. Kažu da je pre seljačka, ali gledanost je tako velika da se ne usude dirati taj HRT-ov biser – kaže Štef koji i sam često nastupa u Uvodićevoj zlatnoj karavani po domaji.

Sjetismo se i Keme Mujičića koji je skupa s Brankom Uvodićem osmislio emisiju. Nazovem Kemu, a on i Štef ulete u duge nostalgične spike, sve na moj mobilni i moj račun.

Bobi i Emil

Kasnije u kazališnom klubu kod Tereze uz crno vino, prisjećamo se anegdota šarmantnih i duhovitih Bobija Marottija i Emila Glada. Možda ću neke ponoviti, ali vrijedi.

1.
Pohvalio nam se jednom Bobi:
-Deca, ne bute verovali, bil sam s jednom mladom pucom. I znate kaj je bilo?
-?
-Javila se opet nakon šest meseci, nimfomanka jedna!

2.
U „Moku“ upada jedna scifrana dama i viče:
– Ovaj Zagreb je postal prava selendra!
-A kaj vam smeta, gospodična?- uleti Bobi.
-Celi grad sam prešla i nigde nemrem pronajti „Muratti“ kojeg pušim.
-Gospica, to nije problem. Prejdite na Marotti i odmah sve dobite.

3.
Emil Glad iskoristio je slobodan dan na Histrionskom ljetu. Otišao je u Krapinske toplice i zaspao na suncu. Na predstavu je došao užareno crven .
-Kaj je bilo Emile ? –pita mo ga
-Imal sam generalnu probu za krematorij!

4.
Pilo se na šanku Gavelle dosta toga pa Emil najavi povlačenje za ručak. Izleti iz birtije i vrati se za pet minuta.
-Kaj je bilo Emile?
-Ma tek sad sam skužil da četrnaestica nema vagon restoran!

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.