Balaševiću zabranjen ulaz u Saloon

Piše: Miljenko Mitrović

Trebalo je pregledati pedeset tisuća fotografija, pročitati na tisuće stranica, ispisati tisuće imena i još štošta da bi monografija Saloona nakon dvije godine mukotrpnog rada bila spremna za tisak. Damir Jirasek, moj bivši urednik u Večernjaku, odradio je taj lavovski posao. Imao sam to zadovoljstvo i čast da među prvima pročitam izuzetno pitko štivo koje će biti pravi hit.

Ima bogami i mene na puno mjesta. Ispada da nisam ni izlazio iz Saloona. Piše Damir da sam na Tuškancu viđen u društvu Ali Mac Grow pa ubacujem jedan mali štiklec. Naime, najzaslužniji za dolazak poznate glumice iz „Ljubavne priče“ koja je u Zagrebu snimala „Vjetrove rata“, bio je moj frend Francek. Njegov šarm i savršena engleska spika  obradila je Ali da kratko svrati u Saloon, a onda  u Čardu. Ja sam bio zadužen samo za natakanje i  naručivanje ciganskih pjesama.

Pisali su neki kako je i Catherine Deneuve bila u Saloonu. Nažalost, pokušaji nagovaranja  novinara Luke Tripkovića i Ive Tomljanovića na pitkom francuskom jeziku nisu urodila plodom. Neću zaboraviti to druženje u Francuskom kulturnom centru uz Dom Perignon. Prelijepa glumica sjela je na radijator i davala intervju Luki za Večernjak , a poslije smo se priključili Tomi ja. Ako mislite da je tražila bilo kakvu autorizaciju, varate se. Žao mi je samo što zbog strogo isplaniranog boravka u Zagrebu  nije mogla u staru bazu na Tuškancu.

Među dvije tisuće poznatih hodočasnika u Saloon redoviti su bili i Dražen Petrović i Zvone Boban. Sjećam se kako je debelo  iza ponoći iz Vlahine kancelarije Suki zvao Dražena u Ameriku i slao mu izvještaje iz kluba.

Boban i Dražen
Zvone i Dražen, kad je svijet još bio mlad (Livio Andrijić/Arhiva Saloona)

-Sanja Doležal je dala veliki intervju i za tebe rekla da si njena najveća ljubav -spikao je Suki Draženu.

Pokušao sam ga ispraviti jer je Sanja rekla da je Dražen njena najviša ljubav, ali sam odustao jer ono prvo puno ljepše zvuči.

Burek, košarka, Mirka i mamuti

Jednom sam s prijateljem Musom u Saloon navratio  u društvu najtrofejnijeg košarkaškog trenera Željka Obradovića. Uz šank nam se pridružila glumica Ančica Dobrić. Željko je pokušao šarmirati Anči, a ona izbaci otrov:

-Ma koji si ti košarkaš tako malen?!

Željko joj nije ostao dužan:

-Mala, kad stanem na novčanik visok sam preko dva metra!

U pet ujutro skliznuli smo do Radićeve na burek, a Željko, tad trener Reala, odjuri u Esplanadu.

Rade, Trut, Krpica i ostali redari u Saloon nisu puštali vojnike u uniformi. Tako je i Đorđe Balašević, koji je služio vojni rok u Maršalki, poljubio vrata Saloona. Sjeo je preko puta kluba, skinuo vojničku kapu slušajući kakao gore ori njegova Mirka, ko te sada dirka…. Redari su bili neumoljivi.

U svježem pamćenju mi je i proslava 25-godišnjice kluba kad su klinci bezuspješno pokušavali ući jer je upad bio samo uz pozivnice.

-Kaj je to danas? – začuđeni su bili klinci.

-Mamuti nekaj slaviju!

A bog i bogme nas mamuta je sve više i više.

Ziherice i zebra

1.

Idu dvije ziherice pustinjom:

-Strašno je vruće!

-Pa otkopčaj se !

2.

Zovne konj magarca u goste i počne se hvalisati:

-Vidiš, ovaj pehar je s derbija u Londonu, ovaj zlatni s trke u Americi,  ovaj najveći s trke u Australiji…

Zovne magare konja u goste, ali nema se s čim pohvaliti. Misli, misli pa na zid objesi sliku zebre.

-Što ti je to? –začudi se konj.

– E, to sam ti ja dok sam igrao za Juventus!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.