Raja do jaja

Piše: Miljenko Mitrović

Za Beograd sam krenuo vlakom, a došao vozom. U vlaku sam kod hrvatskog konduktera  mogao kupiti kartu samo do Tovarnika, a onda od Šida do Beograda srpski kondukter mi na sreću primi 40 kuna jer dinara nisam imao. Do Tovarnika me vozila naša domaća lokomotiva, a od Šida se prikačila srpska. U Tovarniku granična policija  i carinici  sa  šahovnicama, u Šidu nova garnitura milicionera s četiri C. I sve to traje li traje  do beskonačnosti. Pa sad ti putuj bez sokova, sendviča ili pohanih pilića, kao nekad preko Perkovića za Split. Vagon restorana naravno nema, a na ulazu u Beograd sto godina ista ružna slika ciganskih naselja za koje su brazilske favele Broadway. Nije mi nikako jasno zašto se u Beogradu toliko protive gey paradama kad je jedan od simbola grada gologuzi muškića od mramora Meštrovićevih ruku djelo.

S direktorom crnogorske košarkaške repke Danilom Mitrovićem, prijateljem Veskom Barovićem i legendarnim Bošom Tanjevićem, sad izbornikom Montenegrina družio sam se  nekoliko dana. Pitam Bošu zašto je nestala ona prava  sarajevska raja ?

-‘Ko to kaže? Raje ima i uvijek će je biti u Sarajevu. Napustili nas prerano Mirza Delibašić,  Davorin Popović, Kemal Monteno , ali dosta pravih ljudi je ostalo. Nas dvadesetak smo u stalnom kontaktu. Vjeruj i mladima je usađena klica našeg druženja pa će raje biti vječno.

20170813_100159

Prisjetim se kad su Kemal Monteno  i članovi jednog poznatog sarajevskog banda  od tadašnjeg ministra kulture  Zlatka Viteza dobivali hrvatske putovnice.

-Kemo, morate napisati što ste po nacionalnosti –upozorio ih je Vitez.

-Bolan Zlatko jer obavezno ?

-Obavezno Kemo, napišite da ste Eskimi ako hoćete. Nešto morate biti!

-Ma ne razumiješ ti to Zlatko.

-Ma što to ne razumijem?!

-Mi smo ti svi ba raja!

-Pa upišite onda raja jer nešto mora pisat.

Ma raja do jaja! Trajat će ko’ Hajduk, a on, kažu, živi vječno.

Krešo Ćosić je najveći 

Veljko Perović, igrač i trener nekoliko zagrebačkih klubova i sin Dragiše Perovića, kapetana Cibone, pomoćnik je Boši Tanjeviću u repki Crne Gore.

-Već četiri godine radim kao trener u  Tel Avivu. Uskoro se ženim s jednom Izraelkom-reče mi Veljko  i usput njegovoj mami  Dunji u Zagrebu poručujem  da se sprema na put jer svadba će biti u Izraelu. U kasnonoćnim satima pitam Bošu tko je najveći košarkaš s ovih prostora.

-Bez dileme Krešo Čosić. On je unio novu dimenziju u košarku. Bio je prvi centar plej. Ma čudo od igrača i čovjeka koji mi strašno nedostaje  jer smo bili veliki prijatelji.

Boša je potom izrekao niz komplimenata na račun hrvatske reprezentacije i izbornika Acu Petrovića ali:

-Igraju fenomenalno, sve pobjeđuju. Jedino mi se čini da su prerano došli u takmičarsku formu, a prvenstvo je za 15 dana.

Bio je tu i trener srpske repke Muta Nikolić koji trznu direktora Danila.

-Imate crnca stranca u ekipi!

-Imamo crnca, a vi četiri Crnogorca.

Slijedio je ručak u vrsnom restoranu Bulevar s gazdom srpskog nogometa Vladom Bulatovićem pa ročkas bivšeg beka Partizana Ristanovića u „1000  ruža“ pa skok do obližnjeg Rušnja gdje sam ostavio srce  meni najdražoj umi o kojoj sad brinu pradjed Ljubo, baka Marija, Uroš, Branko, Dajana… Mic po mic pa ovog puta krenuh s vozom i stigoh vlakom u rodni mi grad. Putem se sjetih stihova dragog mi prijatelja Maria Mihaljevića:

VOZOVI VLAKOVI

KO NAŠI MIJEŠANI BRAKOVI

I NEKA MI NEKO POKAŽE ZNAK

GDJE  VOZ SE PRETVARA U VLAK

Dragi moj Mario u Šidu i Tovarniku.

Za kraj evo nekoliko duhovitih objava mojih fejsovaca:

1.

-Moj dečko je jako romantičan. Plakao je kad sam nacrtala srce na haubi njegovog Mercedesa  ključem.

2.

-Gledam koliko mi je dupe u ogledalu. Nisam Kim, ali sam Prekardašila.

3.

-Ne mogu se dogovoriti s mužom gdje ćemo na more. Ja bih na Hvar, a on hoće sa mnom.

4.

Javio se i moj prezident DRELE :

– Koja je novohrvatska riječ za voajera?

-BLUDOZORNIK !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.