Svadljivec nas je spajao

Piše: Miljenko Mitrović

Fotka: Tony Hnojčik

U danima kad se smrt pretvara u život, put neba je otišao naš dragi prijatelj Tomica Židak. Vraćam film nekoliko dana u rikverc i prisjećam se kako sam nakon duhovnog pročišćavanja kod budućeg kardinala Domagoja Matoševića s kraljem kulena krenuo put bolnice kod Tomice. Dočekao nas je plavog i raskrvavljenog vrata, ali s optimističnim osmjehom na licu.

-Baš je iza mene operacija vratnih žila koje su mi rezali pod lokalnom anestezijom pa sam skoro sve osjetio i gledao. Kako sutra čekam zahvat na hercu, nisu me mogli dva puta u kratkom vremenu uspavljivati – dočeka nas sa smiješkom, a onda ljut na samoga sebe doda:

-Propalo mi je nekoliko zanimljivih tema, a najviše mi je žao što mi je zbog operacije pobjegao dogovoreni intervju s Pepom Guardiolom.

Potom Galoviću i meni ispriča kako ga svakodnevno u bolnici posjećuju Zorislav Srebrić i Ante Čačić. Izmijenili smo nekoliko lijepih rečenica na račun Zorka i Ante, kojima se sigurno štucalo pa Tomica nastavi spiku:

-Namjeravam napisati knjigu koja će šokirati Hrvatsku; istinsku biografiju Ćire Blaževića s kojim sam se družio nekoliko dana u Daruvarskim toplicama.

tomo zidak (5)
Družili su se često i u Van Goghu

Kad nam je ispričao tko je od današnjih uglednika i ljudi s naslovnica namjeravao otrovati Franju Tuđmana i još nekoliko šokantnih pikanterija koje bi uzdrmale Lijepu našu, Galović i ja smo se skamenili. O imenima nećemo, a ako postoji rukopis, bit će to bestseler stoljeća. Nailazi Tomina supruga Snježana i mi se polako opraštamo uz “doviđenja za par dana”. A u tih narednih nekoliko dana zvali smo svakodnevno iz Gavelle, ali telefon je bio isključen. Zovem redakciju Jutarnjeg:

-Tomica je na intenzivnoj – obavještava me kratko Kukec.

I opet zovemo, zovemo… Uzalud. Predosjećali smo da je nešto krenulo u krivom smjeru. Nekoliko dana kasnije, kod Dimitrija Popovića pričamo o životu i smrti uz konstataciju da je “smrt možda najljepši trenutak života”. Zvoni telefon. Kukec je iz Jutarnjeg:

-Otišao nam je Tomica!

Zanijemio sam i dugo nisam mogao doći do daha. Sjetih se našeg prvog i zajedničkog novinarskog zadatka, godišnje skupštine Streljačkog društva Zagreb kad mi je uz škropec i kranjske kobase rekao:

-Štel sam upisati Akademiju jer me najviše zanimala režija. Nisam prošel pa sam se hitil u novinarstvo, moju drugu veliku ljubav.

Na sreću svih nas jer novinarstvo će se pamtiti do Tome Židaka i od Tome Židaka. Nije slučajno da je komemoracija u Gavelli u kojoj smo hitili v gupčeke hektolitre Jarecovog “svadljivca”.

-Čuj, nakon par litrica ovog Pinota živčeki nam svima popuštaju – znao je reći Tomica koji se nakon nogometne prepirke sa svojim dragim prijateljem i Zagorcem skoro potukel. Razdvajali su ih gazda Pavo pa Pređo Vušović koji je između dva ratoborna kajkavska trbuha izgledao kao ćevapčić u somunu.

Sjetih se da smo skupa bili i na njegovom zadnjem ročkasu na Jelenovcu. Došao sam kasno iz Dežele i darovao mu bočicu čuvenog gamea kojeg Janez Šekoranja šalje u Bijelu kuću uz napomenu da je to za suprugu Snježanu, njegovog najdražeg “zmaja”, koja nije bila zmaj nego njegov istinski anđeo čuvar. Gazda Hala, Tomica i ja dobro smo se navlažili i dobro iza ponoći krenuli put kinderbeta.

Uzalud je Pavo Kremenić kod Zeke u Draganiću dogovarao janjca kojeg smo davno izgubili od Židaka, Tironija i Jurišića. Bio je to hakl u dvorani na Dinamovom stadionu u tri sata poslije ponoći. Možete zamisliti zabezeknuta lica naših supruga kad smo oblačili tenisice za taj noćni nogomet. A tek blesavu facu portira na stadionu kad ga je direktor Zajec tražio ključeve od dvorane. Bili smo šestorica luđaka opsjednutih nogometom.

Zadnju rundu hitili smo skupa v gupčeke baš na šanku u Gavelli. A bili smo toliko tranu da je Tomica zagrlio umirovljenog časnika HV, Mehmeda Aganovića i rekao mu:

-Čačiću, baš me veseli da si i ti s nama u Gavelli!

Otad Agu često zovnemo “izborniče”.

Uopće ne znam što više da kažem jer naprosto toliko fališ kao i sve lijepe riječi koje bih napisao za tebe, a ne mogu.

Voli te tvoja ekipa iz Gavelle.

tomo zidak (1)

tomo zidak (2)

tomo zidak (3)

tomo zidak (4)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.