KAD SE KULEN ZALJUBI U SEKU

Piše: Miljenko Mitrović

Među planetima i galaksijama vlada savršena inteligencija i sklad dok smo mi umišljeni ljudi samo strojevi koje drugi navijaju i s kojima se igraju kako god hoće. Milijardu takvih strojeva je spremno na zapovijed ubijati svoje najbliže i uništavati sve ljepote prirode. I to će tako trajati i biti dok Zemlja, Sunce, Mliječni put i Svemir ne izvade kuhače i dobro nas izlupaju po umišljenim guzicama.

Možda o svemu ovome i o našoj budućnosti zna nešto više suprug jedne naše aktualne ministrice kojem je na moje oči ,ispred kafića”Glembay”u Savskoj, gatala ciganka Fatima. Očito zadovoljan s onim što mu je predskazala, izvadi 100 kunića i plati Cigankinu viziju. O imenima nećemo jer čovjek je možda bio pod cugom, a i ministrica bi ga dobro zašpotala zbog razbacivanja love.

Mom prijatelju Miri Gavranu nitko ništa nije izgatao nego je svojim pisanjem stekao svjetsku slavu pa nije čudo da Česi svake godine priređuju festival u njegovu čast.

-U samom centru grada igrat će moje predstave iz Bratislave, Praga, Zagreba i Beograda, a Češki teatar imat će 500. izvedbu komedije “Sve o muškarcima” pa ću im darovati kravate sa znakom gavrana – otkrio mi je Miro prije odlaska u Prag i usput mi darovao dva svoja romana koje su mi odmah popalili u Gavelli. Hoš, neš’ Miro se čita pa eto i krade.

Nedostajali su Gavrani na tradicionalnoj uskršnjoj fešti kod Kralja kulena u Vlaškoj.

-Odlučio sam ovoga puta prezentirati prijateljima kuhani kulen koji je naša slavonska uskršnja poslastica – objasnio nam je domaćin Galović.

-Baš je ukusno! – konstatirala je Jasna Pilić, književnica iz čitanki koja će možda dobiti inspiraciju da napiše ljubavnu priču između kulena i njegove seke.

Između dva zalogaja slikar Bane Milenković je najavio svoju izložbu “cipela”, a Perica Martinović i Anita Malenica evocirali su uspomene na Relju Bašića. A u birtiji je Luka Milovanović, sin glumca Slobe Milovanovića i europske novinarke godine Mime Rakele najavio svoje vjenčanje u Pragu s jednom lijepom Čehinjom, a onda duhovito dodao.

-Čujem da Gorska služba spašavanja uvodi vinjete za češke turiste!

kulen i seke
Kuleni i seke

Pridružio nam se i Ljubo Travica novi trener Mladosti koji je jedva srknuo dvije pivice jer, kako reče, pet godina u arapskim zemljama nije smio cugati.

-U Mladost sam došao da pomognem, a ne da zaradim – šapnu mi na odlasku.

Uzalud čekali kardinala

Zadnji put obećah našvrljati nekoliko duhovitih prevara mojih dragih frendova Dragana i Novaka.  Izostavit ću imena da prevarenima ne bi bilo neugodno. Tako su zagrebački Iljf i Petrov nazvali pomoćnika ravnatelja jedne bolnice koji je nakon deset godina otplatio zadnju ratu kredita.

-Gospodine, uprava naše banke je odlučila da vam vrati zadnju ratu kredita u visini 5220 kuna jer ste deset godina redovito izvršavali uplate -javio je umiljati ženski glasić.

-A kad to mogu podići – veselo je pitao naš prijatelj N.

-Odmah u bilo kojoj našoj poslovnici!

Sretan N. je odjurio u najbližu banku i zatražio povrat. Možete zamisliti kako su ga sažaljivo gledale službenice na šalteru! A tek njegov blijedi pogled kad je skužio podvalu.

Jedan drugi naš prijatelj profesor i bivši prvak u borilačkim vještinama oženio je prije točno 30 godina svoju lijepu suprugu u katoličkoj crkvi. On Crnogorac, ona Hrvatica, a otac nije dao blagoslov bez vjenčanja uz svećenika. Dragan i Novak nabavili su na kaptolu memorandum kardinala Bozanića i napisali:

-Kako se navršava 30-ta godišnjica od neuobičajenog crkvenog vjenčanja kardinal Bozanić ima zadovoljstvo pozvati vas na blagoslov u crkvu.,

Obukao naš prijatelj kravatu, bijelu košulju i svečano odijelce. Njegova supruga najljepšu opravicu. A kad su došli pred crkvu u Palmotićevoj ulici naletjeli su na zaključana vrata. Ekipa je naravno sve škicala iz susjednog kafića.

Chuck naš svagdašnji

Meni najdraže biće na svijetu koje ima devet godina i zove se Uma nagovorila me na Chucka Norrisa:

1.

Chuck Norris je jedanput došao dva puta!

2.

Chuck Norris koristi Domestos kao kapi za oči!

3.

Chuck Norris je jedini čovjek na svijetu koji je pronašao Sloveniju na karti!

4.

Chuck Norris je jednom udario konja u bradu. Potomci tog konja su danas poznati kao žirafe!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.