Prezervativima osvojio Tita

Piše: Miljenko Mitrović

Ima jedan glumac koji nije oskarovac, a može odigrati ulogu koju nijedan njegov kolega na svijetu ne može. Radi se o Božidaru Košćaku umirovljenom članu zagrebačkog kazališta Trešnja i legendarnom Kumpiću iz Smogovaca. On je sa svojih 65 ljeta, vjerovali ili ne, igrao dijete.

-Istina u „“Guliverovim putovanjima“ igrao sam klinca. Malo sam kosu poblajhal, oblekli su mi kratke hlačice, a kak na sceni nema krupnih planova, bez problema sam glumil dijete – kaže popularni Kumpić.

U zadnje vrijeme Košćak se ne odvaja od svog ljubimca, psa mješanca Đekija.

kumpic
Otkako Crnoga Jacka više nema, Kumpić vrijeme provodi s mješancem Đekijem

-Osam godina Đeki je čuval našu hižu u Zagorju, a bil je strah i trepet za sve one pese grmlje koji su bežali od njega kak od vraga. Ova zima postala je jako hladna. Otišel sam po njega, ošišal ga, uredil i sad je u Zagrebu naš kućni ljubimac – nastavlja Kumpić koji je posebno bio vezan uz našeg jedinog oskarovaca Dušana Vukotića. Sprijateljili su se na snimanju filma „Akcija Stadion“.

-Volil je Zagreb i Hrvatsku, ali i Crnu Goru pa mi je jemput, u Karlovim Varima, rekel kak bi Crna Gora, da je samostalna, bila kak Monako. Obišli smo s tim filmom puno svijeta, a ja sam postal Titov miljenik. Gledajući projekciju i scenu u kojoj ja kupujem deset kutija prezervativa, a u ljekarni na upit „Dal puno fukam?“ odgovaram „Fukam, fukam!“, Tito se slatko nasmijao i rekel je „Mali je jako dobar“. Nudili su mi nakon toga sve i svašta. Da sam štel, dobil bi stan, kuću na moru,al sam bil bedak i niš nisam iskoristil.

Kako je Dražen odbio Tuđmana

Kad su svojevremeno Smogovci snimali s Franjom Tuđmanom, u ekipi nisu bili Crni Đek i Kumpić jer su negativci u seriji, a glumca Dražena Kühna proslavila je upravo uloga Tuđmana u kultnoj predstavi „Spika na spiku“. Kada su svi s nestrpljenjem čekali drugi dio Dražen je, bez objašnjenja, odbio velike novce i ulogu Tuđmana. Neki dan u Gavelli otkrio mi je zašto se povukao.

-Snimio sam otada puno filmskih rola, no da sam prihvatio ulogu Tuđmana i u nastavku „Spike“, to bi mi obilježilo cijelu karijeru. Pogledaj vrhunskog glumca Martina Sagnera koji je zauvijek ostao Dudek, a ima još primjera – objasni mi poznati glumac koji se često u našoj bazi i u „Podravcu“druži sa Štefom Tuđmanom.

khun
Dražen Kühn kao drugi Tito

A ja pamtim kad je u Kerempuh na „Spiku“ uletio Franjo Tuđman s familijom. Nakon predstave, ravnatelj Duško Ljuština upriličio je u salonu teatra družnje s glumcima. Tuđman je u jednom trenutku pitao svoju kćerku Nevenku ;

-Jel’da da ja nisam takav ?

-Jesi, tata, jesi! –uzvratila je Nevenka, a svi su se nasmijali, pa je atmosfera postala opuštenija.

Radeći kod Viteza u Histrionima imao sam priliku da budem u društvu Franje Tuđmana. Nakon predstave Kći Lotrščaka koju je Tuđman odgledao pod kišobranom, druženje se nastavilo u Kaptolskoj kleti. Kako mi kočnice nikad nisu radile rekao sam u jednom trenutku Tuđmanu da glumci znaju puno dobrih viceva o njemu. Odmah je reagirao i pozvao histrionske vicmahere koji su ispočetka bili malo nervozni, ali kako se Franjo slatko smijao bili su sve opušteniji .

-Jedan vic vam se ne usude pričati jer ih je strah! – uvalio sam svoje prijatelje u gabulu jer je Tuđman inzistirao da ga čuje.

Evo tog vica koji je do suza nasmijao Franju Tuđmana:

Otvara se renovirana Tuđmanova kuća u Trgovišću i Jure Radić dolazi u zadnju kontrolu. Soro je pao u nesvijest kad je na krovu ugledao veliki natpis „ŽIVIO DRUG TITO“!

-Vi niste normalni što ste to napisali!!! – bjesnio je na radnike koji su hladno uzvratili:

-Za pol vure je otvaranje. Vi si spijte gemišt i se bumo popravili!

Jure se vrati za pola sata, a radnici su dodali slovo i pa je na kući pisalo „ŽIVIO DRUGI TITO“

Vjerujte, Tuđman se tako slatko smijao da su se glumci skroz opustili i počeli pričati sve viceve o njemu koje su znali. A ja sam ovih dana čuo jedan sasvim novi vic u kojem je Francek glavni lik. Siguran sam da bi se i on nasmijao da ga može čuti:

Dolazi pacijent u Vrapče i doktor ga pita:

-Kako se zoveš?

– Franjo Tuđman!

-O, dobrodošli! Imamo mi tu puno predsjednika pa ćete imati puno predsjedničkih susreta.

-Nisam ja nikakav predsjednik. Ja sam aerodrom!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.