Recepti za stotku: vino, kulen i puno seksa

Piše: Miljenko Mitrović

Ona je samo tako, iznenada i sebično otišla put beskraja i odnijela sa sobom svu moju ljubav… Ostalo mi je prisjećanje na ljepotu zajedničkih trenutaka, tuga za vremenom koje smo mogli, a nismo proveli skupa i snovi o sreći koju htjedosmo dotaknuti zagrljeni. No, da ne tupim i ne slinim po ovim tipkama koje mi kradu dušu  i rugajući se traže otisak veselijih priča, radije ću stati i lupetati o dva velika čovjeka koji su zdravog duha i bistre glave protegnuli svoje živote do stote.

miljac-i-rogoz
Kad sam bio mlađan novinar ja

Zvonimir Rogoz je glumac kojeg enciklopedija Britannica svrstava među najbolje svjetske Hamlete, filmska legenda koja je igrala glavne uloge u mnogim filmovima pa i u kultnoj “Ekstazi”, gdje se Hedy Lamarr po prvi put skinula gola.

– Zamislite kakav je bedaček bio njen muž, američki bogataš koji je želio uništiti sve kopije filma u kojem je ona igrala gola. Uložio je hrpu dolara, ali neke kopije su, na sreću, preživjele i ostale dio celuloidne povijesti-pričao mi je papa Rogoz na jednom od naših susreta.

“Bolje uzdržavati mladu ženu i njene ljubavnike nego staru i doktore”

Kad je u devedesetima s mlađahnom suprugom Agatom dobio sina Rafaela provjeravao je očinstvo u bolničkom laboratoriju .Usprkos poodmakloj dobi potvrđeno je da je on biološki otac djeteta, a kad su glumci u Gavelli prvi put, u kolicima, vidjeli malog Rafaela, ekipa u bistrou je zaključila:

-Zakaj je moral provjeravat dal’ je otac kad je mali isti on?!

Pitao sam ga jednom zgodom u stanu preko puta stadiona Zagreba, nije li ipak prevelika razlika između njega i  šezdesetak godina mlađe supruge, a on je uz smiješak odmahnuo rukom i dodao:

– Gospodine, bolje je uzdržavati mladu ženu i njene ljubavnike nego staru ženu i njene doktore! Zar nije bolje u društvu tortu lizati nego sam staru kokoš glodati?

Družili smo se u njegovoj vikendici u Zagorju, Gavelli i Kranjčevićevoj  gdje je u Staroj Poštarici proslavio i okruglu stotku. Stiglo je oko četiristo  uzvanika, od političara i glumaca do tajkunske elite i malog broja znanaca. A kad je umro, tuga  i završni prizor iz Formanovog Amadeusa. Uz  bljuzgavicu, zimu i vijavicu, pored rodbine iza lijesa desetak ljudi. A na vječni počinak je odlazio istinski glumački Amadeus koji je nakon svog zadnjeg nastupa u Gavelli, uoči rata, proročanski poručio:

-Ne iskorijenite li to zlo i djeca djece vaše osjetit će to!

I papa Rogoz i Shakespeareova rečenica iz Richarda III bile su proročanske, a nažalost i danas još uvijek vrijede jer smo svi mi skupa na Balkanu jedna velika obitelj primitivaca.

“Kulin je svemoguć”

Papa Rogoz mi je savjetovao da za dug život treba popiti čašicu vinčeka dnevno, a u krevetu sa ženom treba plahticom pokriti leđa da ne nastradaju križa. Na 99. ročkasu pjesnika iz čitanki Dragutina Tadijanovića, u restoranu kod Drageca Vukušića, pitao sam slavljenika  o tajni dugovječnosti, a on me samo pogledao i uz smiješak obećao:

-Ako ćete biti živi kada budem slavio okruglih sto godina, otkrit ću vam eliksir vječne mladosti!

tadija
Ljubitelji kulena, ujedinite se!

Nisam se dočepao recepta, ali sam zato vidio kako je Tadija kralju kulena, Tomislavu Galoviću na komadu kartona napisao:

Kulin je svemoguć!

Čudim se da  Tomica to ne lijepi na svoj  carski proizvod, a jedan Tadijin kolega pisac mi  je prišapnuo :

–  Tajna  Tadijne dugovječnosti krije se u tome što u životu nikad nije podigao ništa teže od  olovke.

Kirk Douglas, Coco Chanel i starci s Kavkaza

Vidim ovih dana kako sa zgodnom snajkom Zetom stari Spartak Douglas slavi stoti ročkas pa se sjetih jedne anegdote o stogodišnjem jazzeru kojeg mi je servirao bivši bubnjar kultne “Grupe220” Ranko Balen.

Novinarka došla na razgovor, na stoti rođendan poznatog jazz glazbenika , a kraj njega boca viskija i šteka cigara.

-Pa vi još pušite?

-Nekad  je šteka bila malo ,a sad uglavnom kutija dnevno.

-Još i pijete?

-Prije je boca bila malo,a sad nekoliko čaša dnevno.

-Pa zaboga i tako ste dočekali čak sto godina?

-Eh, da sam znao da ću živjeti sto godina, ja bih se čuvao!

I Coco Chanel su u dubokoj starosti pitali znatiželjni novinari:

-Madame, imali ste toliko muškaraca, kako to da ste sada sami?

-Vidite, da imam nekog mladića to bi bila sramota, a da  sam s nekim svojih godina to bi bila strahota!

I za putnu, na kraju, jedan starački s Kavkaza od  Ranka Balena.

Ekspedicija  istraživača na Kavkazu raspituje se o starosti tamošnjih žitelja..Prilaze trojici metuzalema.

– Ja imam 100 godina jer sam živio u planini, na zraku .Jednom ili dvaput sam bio u gradu, popušio tek nekoliko cigara i popio malo vina. -ispriča prvi.

Prilazi tv-ekipa onom nešto starijem:

-E, vidite, ja imam 110 godina,ali se nikad nisam ženio, nikad bio u gradu , nikad pušio, ni pio alkohol…Samo čisti zrak i kefir.

Na kraju prilaze onom evidentno najstarijem.

-Ja  sam normalno živio za razliku od njih. Ženio sam se više puta .Često sam odlazio u grad, a još uvijek puno pijem i pušim!.

– Nevjerojatno, a koliko je vama godina ?

-40!

One thought

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.