Rođendanski tango Gorana Grgića i Kreše Dolenčića

Piše: Miljenko Mitrović

Svi oko mene šmrcaju i kašlju, a temperatura se luđački penje prema vrhovima katedrale. Južina puni crne kronike. Raste broj klanja, ubijanja, drogiranja, masakriranja, bankarskih i drugih lažiranja… Ponekad mi se čini da Bog uopće nema pojma da postojimo. Da smo jedan mali, beznačajan planet koji se sumanuto vrti oko Sunca u propast.

U toj sveopćoj šizofreniji jedina oaza u kojoj se strastveno pleše tango i vraća osmijeh, smisao i nada je Gavella. Nije čudo da je Krešo Dolenčić za rođendansku feštu svoje supruge Ane odabrao plesni podij foajea kazališta u kojem je režirao svoje ponajbolje predstave.

– Ana odlično pleše i ona je mene izvela na ovaj tango- otkriva mi Krešo koji valjda jedini u tenisicama izvodi  argentinski ljubavni vrtuljak. Nailazi i Goran Grgić u virozno rođendanskom raspoloženju pa slijedi  uzajamno čestitanje.

– Otpleši s mojom Anom tango- predloži slavljenicima Krešo.

– Ne znam!

– Kako ne znaš a nastupao si u “Plesu sa zvijezdama”?

– Ispao sam brzo pa nisam stigao do tanga -reče Goran pa Kreši nije preostalo ništa drugo nego da stavi crvenu ružu u čeljusti i sa svojom Anom se otisne na plesni podij i započne strastvenu rođendansku vrtnju.

grga-i-ana
Vrijeme Škorpiona u Gavelli- slavljenici Goran Grgić i Ana Dolenčić

U bazu nailazi i raspoloženi ravnatelj Boris  Svrtan koji s Pericom Marinović, Grčićem i ekipom Grgiću za rođendan otpjeva omiljene Balaševićeve stihove. Sjetismo se kako isti dan ročkas slave Ante Gotovina, u Dubrovniku Mišo Mihočević, a u Požegi modna dizajnerica “Orljave” Živka Korica. Nailaze čestitarke Ornela Vištica, Petra Težak i Tihana Lazović, a Suki i ja se sjetismo kako smo s njenim tatom Miljenkom čekali u Gavelli rezultate prijemnog. Bivši golman Zadra Pile Lazović valjda nikad prije nije imao veću tremu, a Tihana postade filmska diva koja korača po crvenim tepisima svjetskih  festivala. Bože kako vrijeme leti, zuji mi glavom dok u mraku slikam slavljenike Gorana i Anu. Za to je vrijeme Vlado Sviben, zaštitno lice Ikee za Hrvatsku, već smazao rođendansku tortu.

Kako je Goran Grgić umalo postao diplomat

Vratio sam malo vrijeme u rikverc i prisjetio se jedne tajne Gorana Grgića koji je trebao s Mladenom Čuturom otići u Kanadu kao kulturni ataše. Na Čuturinoj oproštajnoj fešti u Kazalištu lutaka šapnuo mi je to naš prekaljeni diplomata Hrvoje Petrušić. Pridružila nam se i tadašnja gradonačelnica Marina Matulović – Dropulić savjetujući Gorana kako mu odlazak u diplomaciju nije najpametniji potez.

– Još uvijek je sve neizvjesno -uzvratio je Grgić, a sve dileme riješio je Čutura konstatacijom da on sigurno putuje s njim u Kanadu. Sreo sam to isto veće u “Baltazaru” i Grgićeva punca Andriju Hebranga koji se usprotivio odlasku u Kanadu.

– Grgić je mlad glumac koji ima status u svojoj profesiji pa je velika šteta prekidati karijeru. Malo sam u svemu i subjektivan jer unuka Frana, u slučaju da Ivana i Goran odu u Kanadu, neću viđati godinama.

Goran je na sreću svih ostao i ostvario niz nezaboravnih uloga koje su začinjene mnoštvom prestižnih nagrada. Diplomacija je možda izgubila, ali kazalište je dobilo velikana, a mi dragog prijatelja.

Spika vibratora i banane

Kad smo već u retru, sjetih se nezaboravnih večeri na Sveticama kad su šalama i vicevima Pređo Vušović i Edo Vujić nasmijavali puk do suza pa i do padanja ispod stolova. Edo se izgubio negdje na Jadranu, a Pređo nas zauvijek napustio pa evo njihova dva davna vica da ih se sjetim jer nam puno, puno fale. Edo bi se mogao javiti da bar znamo gdje je i kako je.

Vozeći “Formulu 1″Niki Lauda je izgubio uho. Kad je osnivao svoju avio kompaniju na prijemni za pilota dolaze Amerikanac, Rus i Zagorec.

– Vidiš li nešto neobično na meni? – pita Lauda Rusa.

– Nemaš uho!-uzvrati Rus, na što Lauda pošizi i baci ga van.

– Vidiš li ti nešto neobično? – pita potom Amera..

– Nemate uho! – uzvrati Amer, a Lauda i njega hiti van.

Ulazi Štef, a Lauda i njemu postavi isto pitanje:

– Vidiš li nešto neobično na meni?

– Kak ne bi videl! Nosite leće.

– Sjajno ! Imate veliku moć zapažanja. Primljeni ste. A sad mi recite kako ste primijetili da nosim leće?

-Pa nis’ bedak. Da imate uho nosili bi očale!

2.

Razgovaraju banana i vibrator na noćnom ormariću:

Što se ti treseš, pa neće pojesti tebe nego mene!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.