Dead Kennedys u Zagrebu: Too drunk to Punk

Piše: Lucija Pušonjić

Pogreb bez Satana i Kennedysi bez Biafre su samo par umirovljenika, koji između pjesama popiju Akineton protiv Parkinsonove, Concor za srce i dva Peptorana za želudac.

skip2
Uzalud vam trud svirači: novi vokal Kennedysa, Ron Greer – Skip je bahati sroljo

U četvrtak 27.10.2016, u zagrebačkom klubu Boogaloo u točno 19:00 sati, koncert su otvorili zagrebački Eksodusi na koje, naravno, nitko nije došao pošto se nije smjelo izlaziti van iz kluba, a niti unositi svoju cugu. Nikome se nije dalo svađati s redarima, niti davati 15 kuna za pivu, te je ekipa ostala vani.

Kada su zasvirali beogradski Vox Populi, Boogaloo se polako punio. Iako se pogo sastojao od svega četvero ljudi, atmosfera je bila čisto prihvatljiva. Ovo nije prvi put da Vox Populi priprema teren za velike igrače. Pozornicu su dijelili sa kultnim GBH-om, UK Subsima, Anti Nowhere League i mnogim drugima!

“Trpi kurvo” i feministički Blink 182

Zatim su slijedili vinkovačke legende Pogreb X koji su svojim hitovima “Trpi kurvo” , “Oči u magli”, “Advokat” podsjetili ekipu da još uvijek postoji odličan pank. Iako od kako nema Satana, Adolf je sam priznao da je uveo u pjesme malo više ritma, sluha i preciznosti, ali svejedno su zadržali taj šlajm i tu bljutavost panka. Po meni, oni su bili najbolji izvođači večeri. Zbog njihovog autentičnoga zvuka, vole ih i mladi i stari! Iako se na pozornici čine pomalo ukočeno, umorno,melankolično, trebamo uzeti u obzir da su to stariji ljudi koji djeluju još od ’78. (naravno sa pauzama).

Petrol Girls, feministički bend iz istočnog Londona mi se uopće nije uklopio u cijelo događanje. Svojim zvukom podsjećaju na američki pop-punk bend Blink 182. iako se prezentiraju kao post- hardcore punk. Istina, bile su energične, glasne i vrlo jasno su izražavale svoj liberalistički “politički korektni” stav. Doduše, ispunile su cijelu dvoranu i pripremile ljude na “zvijezde” večeri- Dead Kennedyse.

“Adolf Hitler voli Dinamo”

Iako postoje još od ’78. ovo im je bio prvi gig u Hrvatskoj. Popunili su čitav Boogaloo ekipom svih uzrasta. Relativno novi pjevač, Ron Greer- Skip, koliko se god trudi biti šaljiv, ironičan i sarkastičan je neovisno o tome ispao bahat i bezobrazan. Podsjećajući ekipu kako “soccer” u Americi igraju osnovnoškolska djeca i o tome kako je pank mrtav te kako smo svi “too old to be punk”. Naravno iz publike se između pjesma često moglo čuti i vidjeti neprimjereno dobacivanje, gađanje frontmena čašama od pive, te provokativno dizanje desnica i dobacivanje “Adolf Hitler voli Dinamo” pri izvođenju pjesme “Nazi punks fuck off!” Naravno uz to su svirali mainstream klasike kao što su “Too drunk to Fuck”, “Kill the Poor” “California Uber alles” i “Hollidays in Cambodia”. Kolko su nam god pokušali dočarati osjećaj oldskul hardcore panka, nisu mogli pošto se sastav promijenio toliko puta, sve je to više ličilo na tribute bend i oponašatelje nego na surovi zvuk originalnih Kennedysa. Skip je očajnički glumio Biafru gestikulacijama, debilnim izrazima lica te satiričkim ponašanjem. Sve u svemu, atmosfera je bila odlična ako ste bili dovoljno intoksicirani, pogo znojan i krcat, ali svejedno se nije isplatilo bacit’ 150 kn na to.

Kako je izgledao koncert, uvjerite se sami. Youtuber TheTonibuc prenio je snimku čitavog nastupa Kennedysa u Boogaloou.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.