Dubrovačka veza Johna Waynea

Piše: Miljenko Mitrović

Svakoga dana redovito hodočastim do Trešnjavačkog placa i vozim slalom između  štandova. Kumice me  dobro poznaju  pa mi uz osmjeh podvaljuju:

-Ki  nije za  zabavu  taj  ide  u  nabavu !

A  ja im .onda  ispričam jednu pričicu iz Crne Gore. Naime, žena da mužu spisak za plac i torbicu na kotačima, da se, nedo bog, umori, a on bjesno uzvrati:

-Draga, to ti je ženski poso !

-Mužu, onda me jebi. To je muški posao -bjesno  će  ona, a muž iz prve izvali:  :

-Daj  mi  taj  spisak!

Po  Dolcu često vršlja bivši doministar za sport i svojevremeno najbolji vaterpolo sudac na svijetu Žele Klarić. Nakon šest otfučkanih Olimpijskih igara i duplo više europskih i svjetskih prvenstava ima o čemu  spikati. Meni osobno bila je najsimpatičnija storija  o Dubrovčanu Kiti koji se sprijateljio s Jhonom Wayneom.

-Hodao po Beverly Hillsu  John  Wayne, pale mu cigarete,  a kad se saginjao, pukoše mu  otraga hlače. Osvrne se oko sebe i ugleda krojačku radnju  u  kojoj je gazdovao Dubrovčan Kito -priča mi  Žele. -Popravio  mu  gospar  mudante i  Wayne naruči od njega odijelo za ceremoniju dodjele Oscara. Glumcu se kreacija svidjela pa je Kito postao  ekskluzivni   krojač najpoznatijem kauboju na svijetu. Kupili su zajdeno i zemlju na kojoj su sagradili  vikendice. Za  vrjeme OI  u Americi Ante Lambaša,  ja i još  neki vaterpolisti posjetili smo  Kitu na ranču, a iza ograde je Jhon Wayne kosio  travu .

Klarić, dalje, priča kako ga je Kito zovnuo na drink jer je Wayne nekad na sveučilištu igrao  vaterpolo.

-Od kud je  društvo-pitao  ga je  Wayne.

-Iz  Jugoslavije- uzvratio je Kito, a Wayne je upalio kosilicu okrenuo nam leđa i  vikuno:

-Komunisti  vaterpolisti, go home!

Svima  je  bilo neugodno, a znali su  da  kauboj Johon ne voli crvenu boju ni u  pekmezu. Pričao mi je Žele i kako je bio  kumpanjero  s Fidelom Kastrom, pa susret s a Steveom Mc Queenom, a onda naiđe nogometna legenda Pavo Kremenić.

20161028_221942
Klarić i Kremenić na šanku Gavelle

Pavo ispred Messija, Ronalda i Pelea

Povela se diskusija koji je igrač dao naviše golova. Redala je ekipa  Pelea, Ronalda, Messia, sve dok netko nije izvalio da su oni za Pavu Kremenića amateri. Koliko je gazda Karake i Gavelle dao golova, prisutni se nisu mogli složiti je Pavo, uz veliki, redovito igrao i još uvijek igra mali nogomet iako je zakoračio u osmo desetljeće sportskoga  života.

-Kad  se sve zbroji, dao sam  deset  tisuća  golova – rekao  je Pavo, a Marko Mlinarić  ga je demantirao:

-Ma, samo smo ti Fistra i ja na haklovima namjestili pet tisuća golova, Džemal Mustedanagić je dodao još pet tisuća tako da se cifra popela na dvadeset tisuća golova.O toj brojci Messi i društvo mogu samo sanjati.

Inače i sam sam, kod  Zlatka Viteza na Kapelščaku, bio svjedok Pavinih realizatorskih čarolija. Naime, bilo je Martinje i za svirku su bili zaduženi tamburaši MILENIJUMA sve odreda dvadesetogodišnjaci. Pao je dogovor da se prije svirke odigra hakl između tamburaša i nas koji smo bili svi iznad pedeset. Predložio sam da ako pobjede, svaku pjesmu plaćamo po dvjesto kuna, a ako izgube sviraju badava. Pogledali su dečki suca  Pezu, pa šefa policije Dražena Viteza, pa našeg golmana Željka Sabljića koji se približavao osamdesetoj, Pavu, Zlatka Viteza, moju  neznatnost i još jednog proćelavog starijeg gospodina. Dečki iz Slavonskog Broda igrali su za Marsoniju i pristali su iz prve. Već nakon pet minuta onaj proćelavi stariji gospodin dva puta me pogodio u krivu  nogu  i  bilo je 2.0, a za ostatak se pobrinu  golgeter Pavo koji ih je razvalio. Svirali su dečki  besplatno i stalno mrmljali o onom starom bez  kose kojiih je rasturao uz pomoć Pave-.

-Dečki, to legenda  Dinama Velimir  Zajec -objasnio im je Vitez koji je preorao igralište  i zasadio na njemu  voće i to nakon što  je poznati kipar Ivan Kožarić u svojoj  85.  godini proglašen za igrača  utakmice jer mu na tom haklu nitko nije mogao zabiti gol.

Dječji humor

Napisa  netko na  fejsu  da   danas  đaci  idu u školu s Bošnjacima, Srbima, Makedoncima, a da  smo mi nekad  išli  u  školu s djecom . Jebiga,  druga  vremena  drugi  običaji.   Danas  djeca  brzo rastu pa me mala unuka  koja je prešla osmu iznenadi s dva vica :

  1.   -Zašto Cigo plače kad tone Titanic?

-Žao mu  željeza!

2.Facebok:  Najbolji sam!

Google: Bez  mene ništa!

Internet: Molim?

Kompjutor: Bez  mene vas nema!

Struja: O čemu  vi to?

Tesla.What?

Teslina mama: Što?

Teslin deda: Da nije bilo nas,  nema  ni  vas!

Adam i Eva: Što  to  govoriš?

Bog:Sramite  se svi!

Chuk Norris: Ajmo,razlaz!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.