Zagreb i Anwa ne daju Teslu!

Pišu: Mia Mitrović i Vida Starčević

Više od 30 tisuća građana diljem svijeta uključilo se u Facebook akciju “Ostavite Teslu na miru” nakon što se u Srbiji pojavila inicijativa premještanja urne s posmrtnim ostacima Nikole Tesle iz njegovog beogradskog muzeja u novoizgrađeni hram Svetog Save. Premještanje je predviđeno na Teslin rođendan, 10. srpnja. Akcija #odbranimoTeslu u kratkom roku okupila je brojne Tesline štovatelje, ne samo iz regije, nego i s Niagare, iz New Yorka, Zimbabwea… 

Mi smo Teslini, Tesla je naš (i vaš)
Mi smo Teslini, Tesla je naš (i vaš) / photo by: Vida Starčević 

U akciju se uključio i naš portal te se danas u popodnevnim satima srce redakcije Anwa odvažilo na urbanu intervenciju. Na Teslin kip u istoimenoj ulici stavili smo transparent “Zagreb ne da Teslu”. Nadamo se da još uvijek stoji i da će potaknuti građane da iskažu svoju potporu najvećem ličkom sinu.

“Smatramo da bi državni organi morali poštovati jasno iskazanu želju Tesline rodbine i stav Muzeja Nikole Tesle da urna ostane dio memorijalne zbirke u Muzeju. Sporazum o premještanju urne koji su, suprotno svojim ovlastima, sklopili članovi Vlade i organa grada Beograda i Srpske pravoslavne crkve, predstavlja još jedan primjer izrazite politizacije, nerazumijevanja, degradacije i nepoštovanja kako naslijeđa Nikole Tesle, tako i građanske, znanstvene i kulturne javnosti u Srbiji. Zahtijevamo od nadležnih državnih organa da taj sporazum, bez prolongiranja i demagoških izgovora, u toku same kampanje bude i poništen”, stoji u službenom priopćenju inicijative Ostavite Teslu na miru.

Iz SAD-a se oglasio i Teslin nasljednik i pravni zastupnik William H. Terbo koji se protivi premještanju urne: “Uvijek sam podržavao želje moje tetke, dr. Mice Trbojević, Tesline nećakinje, koja je zajedno s dr. Savom Kosanovićem osnovala Muzej, da Teslin pepeo bude izložen u Muzeju. Po definiciji premještanje je važan zahvat koji mora uključivati moje sudjelovanje.” Njegovo očitovanje možete u cijelosti pročitati u otvorenom pismu.

Građani Zagreba koji su svjedočili našoj intervenciji također su izrazili svoje negodovanje odlukom o premještanju jer smatraju da Tesla, iako sin pravoslavnog svećenika, nije bio religiozan čovjek. I zato, političari, pustite već jednom Teslu na miru!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.