Zašto mačke ne bi kupile…

Piše: dr.vet.med Sdlakomnajeziku

Mačke su mesojedi u pravom smislu riječi. Vaša mačka je mala zvijer više nego što je to vaš pas i to je najvažnija premisa koja određuje režim prehrane kod ove životinjske vrste. U tom smislu, vaša bi mačka bila najsretnija kad biste joj priuštili sirovo meso svaki dan i ništa osim toga. Međutim, to se ipak ne preporučuje zbog razvojnih stadija nekih parazita koji se mogu nalaziti u sirovom mesu, a uništavaju se termičkom obradom. U današnje vrijeme postoji niz komercijalnih rješenja koje je prehrambena industrija pripremila za naše mesojede.

Ljudska hrana nije preporučljiva za vašeg lijenog ljubimca
Ljudska hrana nije preporučljiva za vašeg lijenog ljubimca.

Mačja hrana može uzrokovati mokraćne poremećaje

Pa ipak sva rješenja nisu dovoljno dobra. Primjerice, komercijalne hrane obiluju magnezijevim solima, čiji je sastav nepovoljan za organizam mačke. Često ćemo čuti da kastrirana mačka koja je jela komercijalnu dehidriranu hranu oboli od sindroma upale mokraćnog sustava (FUS ili FLUTV). Smatra se da je to u načelu dijetetski problem mačaka, čija mokraća ima lužnati, umjesto kiselog pH, a to pogoduje nastanku kristala u mokraći. Nakon što mačka počne pokazivati simptome otežanog, krvavog mokrenja ili potpune nemogućnosti mokrenja, veterinar će odrediti promjenu hrane dok se ne uspostavi normalan, tj. kiseli pH mokraće, u kojem se kristali više neće razvijati. Po ozdravljenju mačke, veterinar će preporučiti da mačka uzima hranu koja je namijenjena isključivo kastriranim mačkama.

Bolest mokraćnih puteva u mačke jedna je od najčešćih problematika vezanih uz prehranu mačaka. Pa kako onda hraniti domaću mačku, kućnog ljubimca? Vlasnici mačaka vrlo često žele ugoditi svojem ljubimcu, svakodnevno mijenjajući menije. To je možda više veselje i igra vlasnika, nego što je to stvarna dijetetska potreba mačke. Dapače, vrlo često, nekontroliranim unosom raznih prehrambenih artikala, mački možemo donijeti više štete nego koristi. Preporučuje se dehidrirana hrana ispred mokre. Neki vlasnici “dresiraju” svoje mačke metodom nagrade i pohvale, u tu svrhu nudeći životinji razne poslastice u obliku mesnih štapića atraktivnog okusa i mirisa. Isto kao i kod ljudi, možemo pretpostaviti da su te “poslastice” pune aditiva i pojačivača okusa, čije ime sȃmo govori o njihovoj maloj korisnosti po organizam. Njihov glavni povoljni učinak počinje i završava na okusnim bradavicama jezika.

Ne mlijeko!

Često nam je prva ideja, kad vidimo gladnu mačku kako mijauče, otići po tanjurić mlijeka. Mačka će to rado polizati, ali će najvjerojatnije dobiti proljev. Fermentirani mliječni proizvodi, poput kefira ili jogurta, ipak su bolji izbor. Zaboravite cušpajz, ostatke saftova, lazanje (osim za žute mačke u tipu Garfielda) i vaša će vam mačka biti zahvalna do kraja svojeg dugog života, a možda vas i nadživi.

Mačkama je bolje servirati suhu hranu
Mačkama je bolje servirati suhu hranu.

Nećemo spominjati imena različitih proizvođača, no okarakterizirat ćemo komercijalne hrane kao one čija se distribucija odvija preko trgovina široke potrošnje, u kojima, osim čavala, banana i žarulja, možemo naći i mačju hranu. Dakle, preporučuje se da se mačja hrana nabavlja kod veterinara ili u specijaliziranim trgovinama s velikim izborom mačje hrane.

Pojam premium (vrhunske, op. lekt.) hrane odnosi se na nekoliko proizvođača hrane koji se bave nutricionizmom. Tako, primjerice, u jednoj specijaliziranoj tvornici za proizvodnju hrane za kućne ljubimce, postoje posebni sektori u kojima pokusne životinje kušaju hranu različitih proizvodnih linija i proizvođača te ocjenjuju njenu „ukusnost“. Naime, svaka posudica napunjena hranom stoji na vagi, koja onda brojčano iskazuje koju bi hranu mačke zaista “kupile”. Hrana te tvrtke poznata je po svom dobrom okusu.

Prehrana mačke po stadijima života

Mačke do 3. mjeseca života trebaju jesti lakše probavljivu hranu koja obiluje proteinima. Takvu ćete hranu naći pod oznakom “baby cat” – specijalizirana hrana za mačiće do 3. mjeseca života ili junior, od 3. do 6. mjeseca života. Što se događa ako mačiću ipak dajemo “običnu” hranu za mačke? Najčešće posljedično nastaju probavni problemi; neishranjenost te nedovoljna iskorištenost sastojaka hrane za koje probavni sustav mačića nije još spreman.

Već smo spomenuli da kastrirane mačke imaju posebne potrebe s obzirom na sastav minerala te su sklonije nastanku mokraćnih kristala. Također, sklonije su i debljanju. Za kastrirane mačke, preporučuje se hrana s oznakom “sterilized” ili “neutered“.

Ako vaša mačka ima zdravstvenih problema poput dijabetesa, hepatičke lipidoze, slabije funkcije ili otkazivanja bubrega, alergijskih kožnih stanja, učestalih probavnih poremećaja, potrebno ju je hraniti medicinskom hranom. Takva vrsta hrane dobiva se isključivo na recept veterinara i ovisi o potvrđenoj dijagnozi.

Znamo da su mačke najdugovječniji kućni ljubimci, uz kornjače. U starosti mačke iznad 9 godina preporučuje se unos hrane s manje proteina, koji opterećuju bubrege. Naime, bubrezi su najslabiji organ u mačke i starenjem oni prvi propadaju. Upravo glavna mačja osobina potpunog mesoždera u starosti ih može koštati glave. Hranu za starije mačke obično ćemo naći po oznaci “senior“, s tim da neki proizvođači hrane imaju i detaljniju podjelu, koja se odnosi na 2. stadij starosti. Mačke u zadnjem stadiju starosti gube težinu, a uneseni sastojci hrane teže se ugrađuju u tjelesnu masu životinje te im je potrebna hrana veće energetske vrijednosti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.