Strašne priče su naša furka

Piše: Vida Starčević

Sinoć, na petak trinaesti, Mala performerska scena je u književnom klubu Booksa predstavila zbirku „Strašne priče“, prvu knjigu iz biblioteke Freaky Friday. U zbirci se našlo trinaest kratkih priča strave koje su izabrane na natječaju između više od 130 priča od strane žirija, kojeg su činili: Ivica Đikić, Mario Kovač, Ivan Kralj, Želimir Periš i Mima Simić.

freakyfriday_vizual

Freaky Friday multidisciplinarni je termin koji je na prošli petak trinaesti počeo s predstavljanjem umjetnosti na rubu, umjetnosti freakshowa i sideshowa. Freaky Friday već godinu dana užu i širu javnost upoznaje s autorima izvedbene umjetnosti, filma i videa, glazbe i likovne umjetnosti te književnosti. Ove strahom obilježene večeri raspravljalo se o hrvatskom hororu, njegovoj prošlosti i budućnosti, te o žanrovskoj književnosti općenito. U raspravi su sudjelovali spisateljica i organizatorica SFeraKona Mihaela Marija Perković, književnica Milena Benini te neki od autora priča uvrštenih u zbirku (Krešimir Čorak, Franko Dujmić, Natko Jurdana, Diana Robaš). Raspravu je moderirao urednik zbirke Ivan Kralj, a prikladno jeziv glazbeni ugođaj osigurao je Kućni teatar Škripzikl svojim šansonama s groblja i pjesmama strave i užasa. Horor-entuzijasti okupljeni u Booksi počašćeni su čitanjem isječaka iz tri nagrađene priče iz zbirke.

Kućni teatar Škripzikl, Ivan Kralj, Mihaela Marija Perković, Milena Benini i Krešimir Čorak
Kućni teatar Škripzikl, Ivan Kralj, Mihaela Marija Perković, Milena Benini i Krešimir Čorak na Freaky Fridayju.

Prva zbirka hrvatskog horora izašla je 2006. godine pod imenom „Zagrob“, a „Strašne priče“ nastavljaju niz i na scenu uvode nove talente. Među njima se posebno ističu Krešimir Čorak, autor prvonagrađene priče „Glas“. Prema njegovim riječima, hrvatski pisac bi se trebao koncentrirati na prostor koji poznaje, tako da se radnja njegove priče odvija na velebitskim stijenama i koristi ličke mitove i legende (prvenstveno legendu o pasoglavcima) kako bi čitatelj ostao zastrašen. Bogata hrvatska mitološka baština uglavnom je neiskorištena u našoj žanrovskoj književnosti (s časnim iznimkama kao što je „Vampir“ Borisa Perića), tako da je žiri posebno obradovala Čorakova priča, pisana iz hrvatske perspektive, s autentičnim elementom jezika i ovisna o geografskoj lokaciji.

Od ostalih priča u zbirci sudionici rasprave istaknuli su „Uz zveket, u tami“ Aleksandra Kostjuka, koja počinje poeovskim zazidavanjem, ali završava sasvim različitim pristupom građevini. Još jedan neočekivan kraj za horor priču ima „Vještica“ Nikoline Banić, posljednja priča zbirke, koja se bavi tradicionalnom i razrađenom temom, ali istodobno nudi nešto novo. Na kraju rasprave sudionici su okupljenima poručili – pišite još žanrovske književnosti!

„Strašne priče“ bit će dostupne u svim boljim knjižarama, po cijeni od 79 kuna.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.