Parazit unutar parazita

Piše: Dr. vet. med. S Dlakom Na Jeziku

Piroplazmoza je parazitska bolest pasa uzrokovana praživotinjom iz roda Babesia, a prenose je krpelji. Kada se krpelj zaražen Babesiom prihvati i počne sisati krv psu, ubrizgava ovu praživotinju, koja se potom razmnožava u crvenim krvnim zrncima psa i razara ih. Posljedica toga je anemija praćena hematurijom (izlučivanje razorenih eritrocita putem mokraće). Uslijed tih događaja razvijaju se klinički simptomi koji oblikuju tipičnu sliku koju vlasnik primijeti kod psa: malaksalost, gubitak apetita te tamnožuta, narančasta do krvava mokraća. Vrijeme inkubacije od ubrizgavanja Babesia u krv psa iznosi 7–28 dana, iako može biti i kraće od 7 dana.

babesia canis, uzročnik piroplazmoze
Babesia canis, uzročnik piroplazmoze

Dijagnostika, liječenje i prognoze

Bolest se dijagnosticira mikroskopskim nalazom Babesia u razmazu periferne krvi psa (kapljica krvi iz uha) ili naprednijim postupcima, kao što je PCR (lančana reakcija dna polimeraze). Od hematoloških parametara nalazimo hemolizu, anemiju, katkad povišene jetrene enzime, ultrazvučno ili rendgenološki vidljivo povećanu slezenu. Bolest se liječi antiparazitikom imidokarbom (Imizol), u obliku jednokratne injekcije. Zbog smanjene otpornosti organizma daje se antibiotik s produženim djelovanjem i vitamin B12, koji će pomoći obnavljanju izgubljene krvi.

Prognoza je obično povoljna ukoliko vlasnik na vrijeme primijeti simptome. U slučaju poodmakle bolesti, kad je već došlo do opsežne hemolize i gubitka crvenih krvnih zrnaca, stvaraju se uvjeti za kompilacije bolesti pa se tako može javiti AIHA (autoimunahemolitička anemija). Ona je posljedica greške u imunološkom odgovoru psa, pri kojoj organizam uništava vlastite eritrocite te klinički dolazi do pojave žutice, koja se očituje žutilom vidljivih sluznica i kože. I to stanje je reverzibilno ukoliko vlasnik primijeti da se nakon što je poprimio imizol, pas ne oporavlja. Potrebno je dati kortikosteroid te vaditi krv svaki dan kako bi se ustanovilo je li koštana srž ponovno počela proizvoditi mlade nezrele eritrocite. Kad se to počne događati, potrebno je postupno ukinuti terapiju kortikosteroidima. U nekim kompliciranijim slučajevima može doći do otkazivanja pojedinih organa (bubrezi, jetra), ili čak do višestrukog otkazivanja organa, pri čemu je prognoza itekako dubiozna.

Tick- twister, koristan alat za odstranjivanje krpelja
Tick-twister, koristan alat za odstranjivanje krpelja

Prevencija je najbolja

Lijek kojim se liječi piroplazmoza vrlo je gust i lokalno agresivan. Za psa to znači – vrlo bolna injekcija koja nije bezazlena. U istraživanjima na laboratorijskim životinjama potvrđena je kancerogenost lijeka pa bi se, dakle, kontrola ove bolesti trebala bazirati na prevenciji invazije vektorom ovog uzročnika, a to znači – zaštita od krpelja.

Široka je paleta antiparazitika koji preveniraju prihvaćanje ili sisanje krpelja. Neki od njih imaju i repelentna svojstva, a neki počnu djelovati tek kada se krpelj počne uvlačiti i sisati krv. Unatoč aplikaciji antiparazitika (Frontline, Advantix, Prac–tic, Ex spot, ili ogrlice Scalibor, Kiltix ili Foresto), potrebno je svakodnevno pregledavati psa, pogotovo u vrijeme najveće invazije krpelja, a to je proljeće. Jednom kada vlasnik uoči prihvaćenog krpelja na koži psa, potrebno je da ga čim prije odstrani. Često znamo čuti da je krpelju ostala glava ili da vlasnik, zbog rizika da se to dogodi, nije na vrijeme skinuo krpelja. U slučaju ostanka glave ili noge krpelja u koži psa, stvorit će se, u najgorem slučaju, jaka kožna reakcija u vidu otekline i crvenila na tom mjestu, ali to je sve.

Krpelja se ne smije gnječiti, zalijevati uljem ili alkoholom da se „lakše otkači“, jer on tek onda u svojoj agoniji ubrizga uzročnika u krv psa. Najbolje ga je odstraniti prstima, i to zakretanjem krpelja u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, pri čemu se krpelj otkači nakon pola zaokreta kruga. Također, dobar je alat i tick-twister, koji poput pajsera zahvaća krpelja ispod tijela te ga lako iščupa zakretanjem. Pinceta je također loš alat, jer, kako smo ranije spomenuli, gnječi tijelo krpelja, a pri tome je veća šansa za ubrizgavanjem parazita u krv. Cijena postupka utvrđivanja uzročnika te aplikacija imizola, antibiotika i vitamina u nekompliciranim slučajevima u pravilu ne bi smjela biti viša od 300 kuna.

3 thoughts

  1. 02.11.2013 u subotu odvela sam psa veterinaru i ustanovljena je piroplazmoza, dobila je imizol i još jednu injekciju -antibiotik. Ujedno je urađen i ultrazvuk i ustanovljena je trudnoća-(parila se je 04-06 10.) Danas je primila infuziju i inekciju- antibiotik, Jela je kuhanu piletinu i rižu u dva navrata. Pije vodu i veselija je . Labradorka je i ima 4 godine i prvi put se parila i ostala skotna.Još da napomenem da je prije godinu i pol također imala piroplazmozu. Interesuje me kakve su nam šanse.Doktor je rekao da će još koji dan primati injekcije i infuziju.Molim vas hitan odgovor.Niti jedem niti spavam i samo plačem

  2. Bok, Mirsada, nadam se da je sve prošlo u redu pošto nisam vidjela Vaš post na vrijeme. Po ovom što ste napisali, šanse su joj velike, ali za mladunce nije bilo dobro što je kuja primila imizol 😦 Od onda je prošlo mjesec dana, što znači da ukoliko se još nije porodila, da je to vrijeme na pomolu; kako je prošlo?!

  3. Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon
    it 😉 I’m going to come back yet again since i have book marked it.
    Money and freedom is the greatest way to change, may you be
    rich and continue to help others.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.