Realne cijene liječenja pasa, od okota do eutanazije

Piše: Dr.vet.med. S Dlakom Na Jeziku

Koliko ćete platiti liječenje pasa ovisi o izboru veterinara

Koliko ćete platiti liječenje psa ovisi o izboru veterinara

Vi, dobri ljudi koji posjedujete kućne ljubimce, sigurno svakodnevno doživljavate ljubav kroz taj odnos, na ovaj ili onaj način. Neopisiva je zahvalnost tih naših životinja i stoga morate biti spremni održavati taj odnos kroz brigu o njihovu zdravlju, kako bi im život bio što duži i kvalitetniji.

Koliko ćete platiti veterinarsku uslugu uvelike ovisi o izboru veterinara. Jedino su obveznom cijepljenju pasa i čipiranju zakonom određene cijene. Za sve ostale usluge, veterinari slobodno formiraju cijene pa je potrebno uključiti logiku i zdrav razum kako u ovim teškim vremenima ne biste tu svoju ljubav prema životinji platili nepotrebno skupo, osim ako to želite. Evo pregleda najčešćih, često nezaobilaznih troškova vezanih uz prevenciju bolesti i liječenje psa, od doba mladunčadi pa sve do eutanazije.

Nabavka štenca i prva godina

Štencu je najprije potrebna dehelmintizacija – čišćenje crijeva od nametnika. Postupak počinje 17. dana štenčeva života i ponavlja se svakih 14 dana kroz naredna tri mjeseca. Normalna cijena jedne tablete za štene do 10 kila je od 5 do 15 kuna. U ovoj životnoj dobi štencu će trebati i Banminth pasta protiv glista (37-65 kuna).
U dobi od 6-8 tjedana štene valja cijepiti protiv psećih zaraznih bolesti. Popularno se ovo zove “cjepivo protiv štenečaka”, iako se tom prilikom štene ne cijepi samo protiv pseće paralize nego i protiv drugih bolesti. Cijepljenje se ponavlja dva do tri puta i košta od 100 do 150 kn.

Zakon nalaže da svi psi u Republici Hrvatskoj, stariji od tri mjeseca, moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće i mikročipirani. To će vas koštati 162.60 kn. Korisno je psu nabaviti i ampulu protiv ektoparazita (buhe i krpelji). Djelovanje ampule traje mjesec dana; ovisno o uvjetima izloženosti parazitima. Može se koristiti više mjeseci uzastopno. Cijena varira od 37 do 74 kune, ovisno o tjelesnoj masi i proizvođaču. Stariji štenci se kastriraju. Kastracija ovisi o tjelesnoj masi. Kod mužjaka cijena se kreće između 400 i 1000 kuna, a za ženke od 750 do 1500 kuna.

Skotna kuja

Kao i svaka gravidna ženka, skotna kuja najprije mora obaviti ultrazvučni dijagnostički pregled (100-300kn). Zatim se uzima bris rodnice radi određivanja plodnih dana (100-200 kuna). Nakon toga potrebno je uraditi test progesterona. Jedno mjerenje košta 180 kuna, no potrebna su dva kako bi se utvrdio skok vrijednosti. Ako je kuji na porodu potreban carski rez, on ne bi smio biti više od 30% skuplji nego kastracija ženke, dakle od 900 do 2000 kuna. Cijena također ovisi o tjelesnoj masi kuje.

Od prve do šeste godine

Veći psi kraće žive, tako da, uvjetno rečeno, u gerijatrijsku dob ulaze već sa 6 godina, a manji psi nešto kasnije. Dob psa od 6 do 8 godina smatra se već dovoljnom starošću, u kojoj se javljaju neke degenerativne i staračke bolesti te tumori. Preporučljivo je jednom godišnje podvrgnuti psa sistematskom pregledu kako bi se isključile sustavne bolesti koje dolaze s godinama ili pak otkrile eventualne skrivene bolesti, primjerice karcinom nekog unutrašnjeg organa. Pas neće pokazati svojim ponašanjem postojanje skrivene bolesti odmah u početku ili barem na vrijeme. Najčešće se dogodi da životinja kompenzira takav proces dok to organizam može podnijeti. Kad patološki procesi nadvladaju kompenzatorne mehanizme organizma, dolazi do manifestacije bolesti, tj. do prvih simptoma koje vlasnik može uočiti. Evo pregleda nekih od rutinskih dijagnostičkih metoda koje se koriste u okviru sistematskog pregleda starije životinje:

Opći klinički pregled – oko 100 kuna

Rtg, jedna projekcija – od 80 do 200 kuna

Ultrazvučna obrada – od 100 do 300 kuna

CT – potrebno je napraviti u nekim humanim ustanovama ili u inozemstvu (Slovenija) – oko 1500 kuna

Crvena i bijela krvna slika – od 100 do 200 kuna

Biokemijske pretrage krvi, ovisno o parametrima koji se mjere – od 20 do 100 kuna po parametru (cijene parametara nekih hormona mogu iznositi i preko 150 kuna, npr. hormoni štitnjače ili progesteron)

Analiza mokraće – od 50 do 100 kuna

Bakteriološka i mikološka kultura mokraće po pojedinom uzorku – oko 150 kuna

Oftalmološki pregled – u okviru općeg kliničkog pregleda ili posebno – oko 100 kuna

Mjerenje očnog tlaka – od 100 do 200 kuna

Koprološka pretraga (pretraga stolice na crijevne parazite) – od 50 do 150 kuna po uzorku

Palijativna skrb i eutanazija

U dobi kada životinja više ne može trpjeti to što joj se događa, bilo da boluje od mukotrpne i neizlječive bolesti, bilo da je liječenje bolesti preskupo i njezin ishod neizvjestan, a postoji i još nekoliko vrlo striktnih indikacija u kojima je dopušteno obaviti eutanaziju, ona se obavlja na način da životinja niti u jednom trenutku ne osjeti strah ili bol izazvan samim postupkom. Izvodi se tako da se životinja prvo uvede u sedaciju ili potpunu narkozu te joj se zatim intravenozno injicira sredstvo od kojeg se više ne probudi.
Eutanazija s prijevozom u veterinarsko-higijenski servis, ovisno o tjelesnoj masi, iznosi od 300 do 700 kuna; od te cijene 100 kuna je iznos prijevoza lešine, a ostatak je cijena veterinarske usluge i lijeka.

Oglasi

Jedna misao o “Realne cijene liječenja pasa, od okota do eutanazije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s