Rođo na tri flora i Merlinka u separeu

Piše: Nikola Pušonjić

Dobra kapljica, dobar ambijent i dobra zabava zajamčeni su, a domaće rakijice i likeri koštaju svega deset kuna

Photo by Kristijan Tabet
Photo by Kristijan Tabet

Iskreno, Opatovina nije neko pretjerano zabavno mjesto za izlazak. Dapače, ne znam postoji li opskurnija ulica u Centru. Čitava istočna strana ulice nagruvana je drvenim štandovima na kojima se prodaje roba iz Turske ili Kine. Zašto nema suvenira ili tradicijskih rukotvorina koje bi mogle biti interesentne turistima, nemam blagog pojma. Navečer štandovi postaju mali priručni šankovi srednjoškolcima koji su kupili demižon jeftinog bijelog vina.

Nama, koji smo ipak nešto stariji, nije više do smrzavanja i klošarenja. Pošminkerili smo, reći će netko. Ma nismo, malo nam je splasnuo prvotni pankerski entuzijazam. Sada se više volim udobno smjestiti i naručiti pivo, a na Opatovinu, iskreno, idem samo ako mi je cilj piće u Caffe Baru ‘Ro&Do’. Sigurno ga ne znate pod tim imenom, ali ste sigurno čuli, bili, vidjeli i popili u – Rođi!

Zašto ‘Rođo’?

Zašto otići u ‘Rođu’ ili zašto se zove ‘Rođo’? Mislim da je ime standardna hrvatska iskrivljenica od službenog naziva. Ali, zapravo, je li ime uoće bitno, ako je zabava dobra? Pa naravno da nije. Bitno je to da je ‘Rođo’ u svim mogućim izdanjima mjesto koje jamči dobru zabavu i dobru kapljicu i to ‘na tri flora’ – natkrivenoj i ograđenoj terasi, separeima i šanku. Tamo je posebno zanimljivo ukoliko se poznajete s gazdom, u gradu popularniji pod imenom – Šef. To je onda pravi urnebes! U ‘Rođi’ su posebno popularne voćne rakijice i likeri po popularnoj cijeni od 10 kuna. Za nas koji ipak volimo samo pivo situacija je jednako dobra – Žuja košta 14 kuna.

Čitavi kafić prepun je popkulturalnih referenci, fotografija velikih glumaca poput Petera Sellersa ili Marilyn Monroe, postera starih filmova, a drveni ambijent daje nekako ‘domaću’ atmosferu. ‘Rođo’ je rijetko zagrebačko mjesto u kojem se večer može tek ‘zagrijavat’ prije glavnog izlaska, a s druge strane ovdje se vrlo ludo može provesti i čitava noć.

Gazda 'Šef' photo by Kristijan Tabet
Gazda ‘Šef’ photo by Kristijan Tabet

Svojeg prvog ulaska u Caffe ‘Ro&Do’ se donekle sjećam. Izlaska i dolaska doma ne. Čim me spazio Šef, htio me izbaciti iz kafića. Što ću, čovjek je osjećajan i temperamentan, a ja mu se, na prvu loptu, nisam nikako uklapao u subotnju gužvu. Nakon pola minute objašnjavanja da nisam nikakva prijetnja pohvalio mi se svojom kolekcijom finih i skupih viskija. Napravio sam se fin pa sam rekao: ‘Ha, i ja se ponešto razumijem u Scotch!’ Nemaš ti pojma što je Scotch! odvratio mi je Šef. Dvije čaše padnu onako kaubojski na šank i ostalo je povijest. Netko će reći, jasno da ti je u ‘Rođi’ dobro kad se poznaješ s gazdom. Ne, u ‘Rođi’ je dobro jer je gazda svima Šef.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.