Kalifornijska art-rock grupa Xiu Xiu nastupila u polupraznoj Tvornici

Piše: Mia Mitrović

Ekscentrični američki indie dvojac Xiu Xiu zbunio zagrebačke hipstere.

Photo by Dana Mirković

Prošlog tjedna je u polupraznom Velikom pogonu Tvornice u sklopu IndiGO festivala nastupila kalifornijska experimental rock grupa Xiu Xiu. Ovaj nesvakidašnji dvojac čine frontmen Jamie Stewart i Shayna Dunkleman u ritam sekciji.

Stewartov vokal pomalo je patetičan i hipsteričan. Kako bi pjesma završila, srknuo bi šljuk kave (ili čaja) i zgrabio novi neidentificirani žičani instrument u ruke. Senzualna Azijatkinja Seo svirala je raznorazne udaraljke koje su se sastojale od hrpe činela, timpana i još nečeg limenog nalik na tave, cjedila, žlice i vilice.

Tvornička publika pomalo je zbunjeno i u tišini, bez žamora pratila njihov nastup koji je ustvari mješavina preformansa, kabukija, čitanja poezije i komornog koncerta. Bend je istovremeno proizvodio buku, poeziju, harmoniju i tišinu. Sve skupa imalo je i pomalo vagnerijanski prizvuk . Tempo izvedbe i količina patetike podsjeća na Tristana i Izoldu.

U glazbi grupe Xiu Xiu evidentan je utjecaj britanske grupe the XX. A i postav im je sličan, kao i kompletno raspoloženje odnosno spleen i atmosfera koju svirkom proizvode. Iako mi se čini da je kalifornijski dvojac u Zagrebu ostao prilično neshvaćen, mora im se priznati inovativnost i indie svježina koju su donjeli u Tvornicu. Ovakav bend u Zagrebu ne postoji.

Sve u svemu, svirka dvojca Xiu Xiu bila je opskurna, čudna i neshvaćena ali čini se da im je to bio i cilj. Odtamburali su 45 minuta i otišli bez bisa. Ali to je istinski hipsterski čin.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.