The Duke Ellington Orchestra – Koncert koji se ne zaboravlja

Produženi vikend u Zagrebu, barem što se glazbe tiče, započeo je čarolijom jazza i swinga u Lisinskom. Pred zagrebačkom publikom prvi put je nastupio The Duke Ellington Orchestra, a sudeći prema reakcijama posjetitelja vjerujemo da im to neće biti posljednji put.

Photo by Dejan Barić

Ellingtonov orkestar u Hrvatsku je stigao iz Ljubljane, a u Zagrebu se ukupno zadržao 3 dana uslijed odgode koncerta zbog Dana žalosti. Vrlo sličan scenarij dogodio se prije 34 godine, kad je u tragičnoj avionskoj nesreći poginuo tadašnji istaknuti političar, Džemal Bijedić. Koncert je bio otkazan i morale su proći pune 34 godine da glazba majstora zvanog “Duke” ponovo zaživi pred zagrebačkim ljubiteljima orkestralnog jazza.

A da je uistinu zaživjela, potvrdit će svi koji su se u subotu našli u publici. U gotovo dva puna sata očaravajućeg repertora odlično su se uklopili posebni gosti – Massimo ( na pjesmi Lush Life ) i Lela Kaplowitz ( “In a sentimental mood”, “It don’t mean a thing” ). Oba domaća vokalista oduševila su američke jazzere te izmamila ogroman pljesak na kraju svake izvedbe.

Photo by Dejan Barić

Pljeskovi su pljuštali svako malo, spontano bodreći vrsne glazbenike kako koncert ne bi prerano završio, prerano za one koji su bili voljni slušati ih satima. Na samom kraju cijelog programa, kad je četvrtina publike već napustila dvoranu, dirigent Tommy James vratio se na treći bis zajedno sa svojim dugogodišnjim prijateljima, basistom Hassanom Abdul Ash Shakurom i bubnjarem Daveom Gibsonom, te su izveli predivnu skladbu napisanu davne 1934. godine, “In my solitude”.

“Večeras sam se osjećao kao da sviram u svojoj sobi.” – nakon koncerta izjavio je dirigent i u tome leži tajna nevjerojatno opuštene i lepršave atmosphere koju su svi prisutni mogli osjetiti. Za poseban ugođaj koji nas je kao u vremeplovu vratio barem pola stoljeća unazad, pobrinuli su se i plesači Swing dance kluba jer su se potkraj koncerta digli sa svojih mjesta u publici i zaplesali.

Photo by Dejan Barić

Duke Ellington bi sigurno bio ponosan na čaroliju koju je njegov orkestar pružio zagrebačkoj publici, jer ovim je nastupom dan obol jednoj glazbenoj epohi. Ovo je bilo i posljednje inozemno gostovanje u ovoj godini za organizatora, diskografsku kuću Menart, koji je novu sezonu započeo 13. siječnja s isto tako uspješnim The world famous Glenn Miller Orchestra u Lisinskom.

Nadamo se da do sljedećeg nastupa The Duke Ellington Orchestra neće proći 34 godine, koliko je bilo potrebno da se ovaj sjajan višečlani “instrument” ponovno uputi prema Zagrebu.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.