MUZEJ ULIČNE UMJETNOSTI: Avangarda u Sigetu

 

MUU u SIGETUU okuplja politički i socijalno osviještene umjetnike čiji radovi neposredno komuniciraju s publikom te putem kolaboracijskih projekata tematizira i aktualizira pitanja reciklaže te položaja i afirmacije mladih hrvatskih umjetnika. MUU u SIGETUU počinje u četvrtak 6. rujna, a sam Muzej otvara se u nedjelju 9. rujna u 18.00 sati ispred SRC Siget. Divovska skulptura od recikliranog drveta britanskog kolektiva ROBOTS javnosti će se predstaviti iste te nedjelje u 20.00 sati ispred zgrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika nakon čega će uslijediti veliki tulum otvorenja.

Na danas održanoj konferenciji za novinare cjelokupni program najvećeg do sada Muzeja ulične umjetnosti predstavile su Ivana Vušić, organizatorica i kustosica MUU-a u SIGETUU i Gaella Gottwald, ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Odabrana grupa domaćih i inozemnih umjetnika s radom će započeti u četvrtak 6. rujna na nekoliko lokacija u novozagrebačkom kvartu Siget. Rezultati njihovog rada moći će se razgledati u nedjelju 9. rujna u 18.00 sati kada će se Muzej službeno otvoriti.

‘Sama jezgra Muzeja ulične umjetnosti biti će u Sigetu, gdje će devet umjetnika crtati nekoliko murala. Raduje me što se u ovih nekoliko godina koliko Muzej djeluje ipak vidi promjena u percepciji ulične umjetnosti, odnosno ona se poboljšala. Kada smo tražili lokacije za crtanje u Sigetu, stanovnici su bili upoznati s fenomenom street arta te su bili uzbuđeni i radosni što će se tako nešto dešavati i u njihovom kvartu. S MUU-om u SIGETUU nastavljamo širiti kulturnu ponudu izvan gradskog centra u dijelove grada gdje je ista rijetka ili je uopće nema,’ započela je Ivana Vukšić predstavljanje te dodala kako je ulična umjetnost najneposredniji oblik umjetničkog stvaranja i direktne komunikacije umjetnika sa svima, nije elitistička, nema odlaska u galerije, nema kupovine ulaznica i namijenjena je svima.

‘Izuzetno mi je drago što ćemo ove godine ugostiti dvoje umjetnika koji se u svojim radovima bave političkim i socijalnim temama, odnosno kritikama. Jedan od njih je ESCIF, gotovo pa najpoznatiji ulični umjetnik u svijetu, tajanstveni Španjolac poznat po svojim minimalnim crtežima s vrlo snažnim antikapitalističkim porukama. Belgijanac Isaac Cordal radi male cementne figure koje slaže u minijaturne setove također vrlo politički osviještene te ih potom smješta na ulice. Cordalov se rad prilično razlikuje od svih dosadašnjih radova na MUU-u,’ naglasila je Vukšić. Izrazila je zadovoljstvo što su se pozivu za učestvovanjem odazvali mladi umjetnici Agostino Iacurci – Talijan koji je u samo dvije godine rada postao nezaobilazna figura svjetskog street arta, Emaemaema – njegova stilski raznovrsna kolegica iz Srbije, jedna od značajnijih pripadnica tamošnje scene te Malarky – jedan od mnogobrojnih ovogodišnjih MUU-ovih gostiju iz Velike Britanije, umjetnik živahnog crteža za kojeg se pretpostavlja da će se najviše svidjeti novozagrebačkoj djeci. Na ovogodišnjem MUU-u u SIGETUU sudjeluje i određeni broj umjetnika koji je radio na prošle godine održanom MUU-u u DUUGAVAMA: Sretan Bor, Ninjatiger, Pekmezmed i Emir Šehanović ESH.

Ravnateljica Hrvatskog društva likovne umjetnosti, Gaella Gottwald, predstavila je okupljenima trogodišnji plan suradnje najstarije hrvatske likovne organizacije – HDLU-a i jedne od najmlađih – MUU-a. Gostovanje britanskog art kolektiva ROBOTS, koji na samoj zgradi HDLU-a gradi divovsku skulpturu od recikliranog drveta, prvo je u nizu planiranih umjetničkih projekata koje će ove dvije institucije nastojati realizirati u naredne 3 godine. ‘Realizacijom ovih projekata planiramo podići svijest o važnosti reciklaže u svakodnevnom životu te o očuvanju prirode, okoliša i domaćih resursa odnosno želimo pokrenuti eko-aktivizam kroz umjetnost. Radosni smo što su ROBOTS s velikim entuzijazmom prihvatili naš poziv i došli u Zagreb. Iznimno ih raduje i rad na zgradi HDLU-a, odnosno Meštrovićevom paviljonu. U naredne tri godine planiramo pozvati po dvoje umjetnika ili umjetničkih kolektiva iz Koreje, Islanda, Finske, Kanade i Amerike da rade u Zagrebu, odnosno da se pozabave temom reciklaže. Svake godine raditi će se, odnosno reciklirati, neki drugi materijal. U planu su predavanja i radionice reciklaže na kojima će se polaznicima približiti metode kućne reciklaže i upotrebe raznog odbačenog materijala,’ kazala je Gaella Gottwald najavljujući zanimljiva i korisna buduća kulturna događanja.

Drugi kolaboracijski projekt, Lice s plakata, nastaje u suradnji MUU-a i šest zagrebačkih kulturnih centara i kritički se odnosi naspram uzurpacije javnog prostora (pre)velikim brojem reklamnih plakata, billboarda koji nerijetko zauzimaju gotovo svaki vidljivi zid stambenih zgrada i općenito zauzimaju veliki medijski prostor te se bave temama i osobama koje nisu ni od kakvog značaja za javno dobro. Lice s plakata bavi se tematiziranjem problema nemogućnosti dobivanja istog tog javnog prostora za predstavljanje radova mladih umjetnika. Stoga će se na zidovima u šest zagrebačkih kvartova svojim autoportretima javnosti direktno predstaviti ponajbolji hrvatski mladi umjetnici za koje domaća javnost uglavnom ne zna ni tko su ni čime se bave: Stipan Tadić, Miron Milić, OKO, Vanja Trobić, Jelena Bando te dvojac koji djeluje pod imenom Artuditu. ‘Nadamo se da ćemo ovim projektom makar potaknuti raspravu o položaju mladih umjetnika danas i o prekomjernom korištenju javnog prostora za privatne interese. Javnost o tome i ne razmišlja jer smo se svi na takvu situaciju već naviknuli, no mišljenja sam da se radi o bitnoj temi s kojom bi se hrvatsko društvo trebalo pozabaviti,’ završila je Vukšić predstavljanje Lica s plakata, projekta koji je ovogodišnji MUU učinio najrasprostranjenijim MUU-om do sada.

www.interpublic.hr

2 thoughts

 1. Poštovani,
  ako je moguće prenesite gđi Ivani Vujšić, kustosici MUU moje čestitke na dosadašnjem radu.
  Željela sam je zamoliti, ukoliko je moguće da planira i organizira oživljavanje fasada u naselju Sloboština u Novom Zagrebu.
  Zahvaljujem, te Vas srdačno pozdravljam.

  Jadranka Tepić,
  M.S.Bolšića 15
  Sloboština

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.