Hipstagram dana: Balkan Miškecov prolaz sestara Baković

Tekst & Photo: Nikola Pušonjić

Osim po tome što često mijenja imena ulica i trgova, Zagreb je poznat i po svojim živopisnim prolazima koji su često, vrlo nepravedno, zapuštene i mračne inačice javnih toaleta. Međutim, u strogom centru grada stvari se polako ali sigurno mijenjaju – Oktogon je tradicionalno sređen, a Dežmanov prolaz odnedavno krase hipsterske terasice kafića u kojima se ne smije pušiti i pokoja galerijica.

Jedan od svakako najpoznatijih je i Balkan prolaz, kolokvijalno zvan po tadašnjem Kinu ”Balkan”. U žaru devedesetih nosio je naziv po Miškecu, lokalnom klošaru koji se često motao amo-tamo tim dijelom grada i svirao usnu harmoniku, a od 2009. po sestrama Baković, heroinama i žrtvama kvislinške vlasti u periodu 2. svjetskog rata.

Ukoliko tražite šnajdericu i umjetno štopanje ili samo želite skratiti put između Cvjetnog trga i Masarykove ulice (čime izbjegnete grozan dio Preradovićeve ulice s mrtvačkim, plastičnim i uniformiranim terasama lokalnih ugostiteljskih objekata), zaputite se Prolazom sestara Baković. Ako niste u prevelikoj gužvi, sjednite i popijte kavicu u kultnom LGBT friendly caffeu ”Vimpi” ili u novootvorenom ”Stampu”. Usput skinite zombijevski pogled s poda i promotrite balkone od kovanog željeza prepuno cvijeća i visećih biljaka. Pariška atmosfera je zajamčena!

Zastava Republike iznad Caffe bara ”Stamp”

2 thoughts

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.