Alan Ford slavi 40. rođendan!

mojzagreb.info

Alan Ford je jedan od najpopularnijih stripova na ovim prostorima. Satiru o avanturama Grupe TNT, na čelu s kultnim likovima Alanom Fordom, Bobom Rockom i Sirom Oliverom, kreirali su poznati duo: Magnus i Bunker.

Alan Ford je, pak, najveću popularnost stekao upravo na teritoriju bivše Jugoslavije u izdanjima zagrebačkog Vjesnika, u prijevodu legendarnog Nenada Brixyja. Prvi put se na kioscima pojavio 1972. godine, samo tri godine nakon premijere u Italiji.

Brixyjev prijevod se i danas smatra najzaslužnijim za ogroman uspjeh Alana Forda. Sam Bunker je smatrao da je Brixyjev prijevod jedan od rijetkih koji je kvalitetno dočarao satiru i crni humor njegove kreacije.

Mnoge krilatice iz stripa ušle su u sleng i pop kulturu na ovim prostorima. Neke od kultnih scena i izjava iz stripa su:

Bob Rock: “Bolje živjeti sto godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi.”

Broj Jedan: “Želiš li pobijediti, ne smiješ izgubiti!”

Bob bogatima: “Hej, bogatuni! Ovo nije javno skladište, nego slobodna plaža!” Bogataši: “Čuj, ovi se siromasi još i bune!”

Alan začuđeno na Oliverov lopovski prijedlog: “A šta će reći vlasnik kad nađe praznu prostoriju?” Sir Oliver: “Ništa, ostat će bez riječi.”

Alan: “Zbogom Lampe, žao mi je, ali možda je ipak tako bolje. Koliko zarađuješ kao čovjek-sendvič?” Lamp: “Tri dolara na dan.” Alan: “Eto, imao sam pravo. Mi to vidimo tek svakog mjeseca…Vidimo i ništa više.”

Šef: “Ti, Bobe dobivaš par cipela. Posljednji krik!” Bob: “Krik koga? Pokojnog vlasnika?”

Šef: “Da, da mladiću moram te pohvaliti, za prvi put bio si dobar. A nisi ispalio ni jedan jedini metak.” Alan: “Nisam znao da ste tako miroljubivi!” Šef: “Nije stvar u tome, svaki metak stoji 16 centa, i tako, što se manje puca to je naša blagajna punija. Zapamti: ubijati treba golim rukama!”

Sir Oliver: “Halo Bing? Kako brat? Imam neke stvarčice koje bi te mogle zanimati… Cijena? Sitnica!”

Grunf (zaneseno): “Dakle, obratite pažnju na ovaj prototip najsuvremenijeg oružja. Ta će novost revolucionirati ratove, baciti u sjenu atomsko naoružanje, a nama donijeti prednost koju nitko neće uspjeti postići! Bomba na principu bumeranga!”

3 thoughts

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.