Anwa podržava Gay Pride u Splitu, baš kao i Europska Unija

Prvi Gay Pride u Zagrebu održao se davne 2002. godine uz masovne prosvjede homofoba svih vrsta i ekstremne desnice. Danas, deset godina kasnije, zagrebački Pride ne predstavlja samo borbu za prava LGBTIQ osoba već i borbu za ljudska prava općenito. Sada je na redu Dalmacija, a povodom subotnjeg Pridea delegacija Europske Unije u Hrvatskoj poslala je građanima Splita i cijele Hrvatske apel i službeno priopćenje kojeg prenosimo u cijelosti:

Delegacija EU-a u Hrvatskoj s pozornošću prati pripreme oko organizacije Gay Pride-a u Splitu koji će se održati 9. lipnja, kao i javnu raspravu koju je ovaj događaj potaknuo. Naglašavamo važnost poštivanja ljudskih prava i podsjećamo na načela sadržana u Povelji temeljnih prava Europske unije: bilo kakva diskriminacija temeljene na, među ostalim, seksualnoj orijentaciji bit će zabranjena.

Povelja također jamči pravo na slobodu izražavanja i pravo na mirno okupljanje. Europska unija smatra da su temeljne vrijednosti poput ljudskih prava i pravne države, slobode, solidarnosti i poštivanje različitosti temelji europske integracije. Iz tog se razloga važan dio pretpristupnih pregovora fokusirao na učinkovitost antidiskriminacijske politike.

Delegacija EU-a pozdravlja izjave hrvatskih vlasti, uključujući i predsjednika Josipovića, naglašavajući važnost koje one predstavljaju u promicanju kulture tolerancije u Hrvatskoj. U isto vrijeme, Delegacija EU-a izražava zabrinutost zbog homofobnih izjava predstavnika lokalnih vlasti.

Vrlo smo ohrabreni najavljenim sudjelovanjem nekih članova Vlade na događanju na kojem će sudjelovati i predstavnici Delegacije EU-a te nekih veleposlanstava zemalja članica EU-a.

U potpunosti smo uvjereni da će Vlada RH poduzeti sve primjerene mjere kako bi osigurala da Pride u Splitu prođe bez incidenata. Delegacija EU-a ohrabruje sve sudionike da pomognu stvoriti uvjete za miran i uspješan ishod događanja.

Prošlogodišnji Pride u Splitu prošao je kako je prošao, a ovogodišnjem želimo puno sreće i ljubavi. Anwa je uz vas! ❤

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.