Loud & Proud: SVI NA ŠANK – ŽIVIO PANK! Dio II.

Pišu: Mia Mitrović i Nikola Pušonjić

Photo: Toni Renaud

Junaci našeg doba

Što reći o panku danšnjice? Nakon brojnih razgovora ostali smo poprilično zbunjeni. Nestale su grube ideološke podjele, nestale su tučnjave i političke razmirice. Žniranci su danas više iskaz mode nego provokacije, a ”stari” pankeri i ”stari” nacisti zajedno ordiniraju za šankom raznoraznih birija, od 19 do 22. Kako nas nisu zanimale njihove noćne polucije i glavobolja, odlučili smo razgovarati s mladim junacima ovog pank doba.

Da bismo došli do njih, nismo morali bauljati po parkovima niti napuštenim ruševinama. Dovoljno je bilo pročekirati Facebook invite listu za jedan od rijetkih pank događaja najavljen na internetu. ”From Zagreb with love” najavljen je kao prvi koncert/mini festival kojem je cilj promovirati zagrebačke underground (hc, punk, crust, metal) bendove.

Ekipa nas je u početku odjebala. Baš tako. Tko ste vi? Gdje su vam press iskaznice? Kako mi znamo da ste vi novinari? No nakon nekoliko litara bambus-nagovaranja, odlučili su nam vjerovati i otkriti pank tajne novog desteljeća.

”Pank je Život, Život, stil života…Sve, jebote, nije to neka brija za vikend!” rekao nam je Krc, poglavica novog pank plemena koji dodaje (ali i njegovi suplemenici se slažu) da postoje i vikend pankeri. Vikend pankeri su nova pojava u gradu; radnim danom slušaju Brenu, a vikendom nose spajkove i prave se da žicaju ispred pumpe na Langovom trgu.

Zmajo (Stripi op.ur.), momak iz Tuzle koji je u Zagreb došao prije X godina na koncert Exploiteda i ostao ovdje jer je dobio posao kamenoresca, dodaje: ”Nisam ja panker, čovječe jer je mi je to neka furka, ja sam panker jer pank ne biraš, pank bira tebe!”

Razgovarali smo i sa Zloglasnom Ninom koja je nas je iznenadila svojim neortodoksnim pank lookom, okrunjenim ogromnom bižuterijskomom svastikom na lančiću na grudima. Na pitanje zašto isfurava svastiku ona odgovara:

”Nacist sam iz bunta, to je ironija, fora, šok, provokacija. Nije li to smisao panka? Počela sam brijati na pank kroz muziku i to u 7. razredu osnovne. Tinejdžerski stres i odrastanje lakše podnosiš ako si panker. Pank je stil života, religija, način razmišljanja, moda i anti moda.”

”Pankeri su se, nažalost, podjelili na ”krastere” u Medici i na nas koji se silom prilika družimo sa skinheadsima. Neprihvaćeni smo i diskriminirani od ulice do škole. Pank je odavno krep’o, više nije to uopće politika već moda. Ovo su neke imitacije i živ je samo u estetskom smislu.”

Nema više snifera

Žale se mlade pank nade: ”Nekad je bilo bolje, da ga jebeš bilo je bolje. Ekipa je bila bolja, svi su bolje brijali.”

”Uuu, bilo je bolje prije rata” – govore prodavačice na placu, a mi pitamo ”Kojeg rata bako? Prvog ili drugog?” ”I jednog i drugog djeco, i jednog i drugog!”

Uvijek je bilo bolje prije. Nas zanima što se točno odvijalo prije? Postoji li neko mitsko vrijeme u kojem je svim pankerima teklo med i mlijeko? E pa takvo vrijeme još nismo vidjeli. Prvobitni pankeri snifali su Tigar ljepilo i industrijske razrjeđivače. Drugobitna ekipa tukla se sa skinjarama. Nema više snifera! Nema više šora! Pank evoluira! I uvijek nailazi na prepreke. Ali dok god ima šarenih irokeza, žicanja na Glavnom i bendova poput Radioaktivne Sperme, novih albuma Ciroze Jetre i Mortal kombajna, Lizatora pizdare, Kurca od Ovce i Pankogula, pank neće umrijeti!

Fotogalerija by Toni

Prvi put objavljeno u magazinu Klik, br.126. Prosinac 2011.

One thought

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.