11. RAF – IZVRSNI STUDENTI, IZVRSNI DIPLOMAC I ZAMORNI BORE LEE

Piše: Boris Vuković – Bobi

Završio je i još jedan RAF. Revija je bila bogata programima i svaki dan ste mogli baciti oko na dobre i loše filmove, a nakon gledanja ste mogli odmoriti oko uz čašu pive na party-u. Iz mnoštva filmova bi sada valjalo istaknuti one najbolje, a i one o kojima se najviše pričalo – pa krenimo!

Filmovi iz programa Studentarija su bili doista zanimljivi (neki više, neki manje), no nakon gledanja pobjedničkog filma Miguela A. Trudua, dokumentarac ‘Broadcasting Myself’, jasno nam je zašto mu je žiri jednoglasno odlučio dati glavnu nagradu. Redatelj je sjajno uspio opisati opsjednutost televizijom Miguela Angela sa jako zanimljivim montažnim postupcima. Između iskaza stvarnih likova i snimaka Miguela, kroz cijeli film nam se prikazuju kratki inserti iz brojnih televizijskih emisija. Time nam je sjajno dočarana iskrivljena percepcija realnosti glavnoga lika. Nagradu publike je odnio dokumentarni film ‘Ispod pruge’ autora Dražena Žerjava i Kristine Baticeli.

Popratni program je najviše privukao pažnju pravim ljubiteljima amaterskih i trash filmova, a ono što im je trebala biti najveća poslastica je na kraju ispalo razočaranje vrijedno zaborava. Novi Bore Lee-ov film ‘Duboki tragovi zla’ je urnebesan prvih 45 minuta, no nakon bezbroj neinteresantnih trashy borbi, kojima nema kraja, toliko umori da je više nemoguće smijati se glavnome liku kako priča o ženama (!!!), već jedino preostaje iščekivati kraj. Uz koje podsmijehe, tijekom druge polovice projekcije su se većinom čuli bolni jecaji i izjave tipa: „Kad će više završiti!?!?“. Možda se krivica za takvo iskustvo može pripisati organizaciji što je odlučila prikazati film u 22,00 sata, no u istim satima se prikazao i dokumentarni film Luke Hrgovića, ‘Kunstmaler’, čije iskustvo gledanja je bila potpuna suprotnost, a film nije puno kraći od Borinog.

‘Kunstmaler’ je dokumentarni film koji prati studenta slikarstva na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, Stipana Tadića (čije radove možete vidjeti u Laubi!), kako stvara diplomski rad. Nakon gledanja ovog duhovitog, domišljatog i doista toplog filma, ostaju duboki tragovi, ali ne zla kao nakon Borinog.

Ovaj festival je doista poseban jer pruža priliku amaterima i umjetnicima u usponu da pokažu ono što znaju. Kad takvi umjetnici uspješno pokažu svoje talente, tada postaje uspješan i ovakav festival.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.