Miljama ispod površine

Piše: Matej Milošev

Smještena na posve prihvatljivoj lokaciji u Frankopanskoj (u haustoru Land of Magic-a i švedske ambasade), ”Milja” je jedno od onih mjesta u gradu gdje se može doći i otići u kakvom god stanju bili bez da vas netko osuđuje i smatra društveno neprikladnim.

Photo by Toni Renaud

Iz kurtoazije prema onima koji možda ne znaju za što izraz milja stoji, evo malog pojašnjenja. Milja je jedinica mjere za duljinu, koja se upotrebljavala ili se još uvijek upotrebljava u nekoliko različitih mjernih sustava diljem svijeta. Postoji ih u više različitih vrsta, od kojih su dvije ipak najvažnije i jedine se dan danas upotrebljavaju, a to su nautička i kopnena milja.

Puno ime ”22000 Milja” odnosi se na uređenje samog lokala. Od trenutka kada zakoračite zaboravite Zagreb jer – nalazite se u Jules Verneovom ”Nautilusu” no, ne brinite, neće vas dočekati namrgođeni kapetan Nemo – Milja je mjesto gdje se okuplja široka paleta likova, ali ponajviše boema i hedonističke mladeži redom sa umjetničkih akademija željnih raskalašene atmosfere i jeftinog piva. I da bude potpuno jasno, unatoč svim svojim nedostacima, ”Milja” je upravo u tome dobra.

Imate li sreće, ovdje čak možete naletiti i na pokoju svirku, pa smo tako jučer završili na nekakvom vrlo ugodnom jazzu koji je savršeno koketirao sa sivilom vremena i našem sad već poprilično intoksiciranom stanju. Naravno, u prilog tome ide uvijek rado prihvaćena ali stravično razvodnjena piva za samo 10kn, a toplo se preporuča i dobra medica za samo 5kn više.

U većini slučajeva naći stol u ”Milji” navečer u najmanju je ruku nemoguća misija, pa ako niste ljudi od šanka i nemate sreće, put pod noge i do slijedeće birtije. Mora se spomenuti i službeni kraj radnog vremena, jer tokom tjedna vrlo često se događa da ono nastupi ranije nego što je to službeno propisano. Naime, dok šefa nema, fajrunt isključivo ovisi o odluci konobarica.

Volite li gužvu, buku, dim i lošu pivu, Milja je obavezna lektira za sve nas željne dobre zabave. Ukoliko se zaista ne uspijete ukrcati u ”Podmornicu,” što vikendima zna biti slučaj, ne očajavajte, Frankopanska nudi mnoge alternative, ali o tome sljedećom prigodom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.